Întâlnire a episcopilor anglicani și catolici pentru intensificarea colaborării

226

Lideri catolici și anglicani din Marea Britanie au vorbit despre legătura frăţească puternică stabilită între ei, la finalul unei întâlniri din Leicester, care a avut loc între 16 și 17 ianuarie.

În cadrul întâlnirii, la care au participat 27 de episcopi catolici și 27 de episcopi anglicani, liderii religioși și-au exprimat angajamentul pentru continuarea dialogului, Bernard Longley, arhiepiscopul romano-catolic de Birmingham, susţinând că această conferinţă a dovedit „cât de departe am ajuns în discuţiile noastre fraterne din ultimii 50 de ani”.

„Avem o legătură puternică, avem de-a face cu aceleași probleme pe care trebuie să continuăm să le abordăm în modurile noastre diferite și să ne sprijinim reciproc în dragostea noastră faţă de Hristos și turma Sa”, a adăugat arhiepiscopul, insistând că cele două biserici au foarte multe lucruri în comun și călătoresc împreună în „această dramă a răscumpărării”.

Subiectele abordate au fost foarte variate – de la oportunităţile unei colaborări mai apropiate la nivel regional și naţional la declaraţia Walking Together on the Way, emisă de cea de-a treia comisie internaţională anglicano-romano-catolică (ARCIC III), care examinează principiile teologice comune ale celor două biserici, dar și diferenţele dintre ele.

Comisia a fost înfiinţată în urma întâlnirii istorice dintre papa Paul al VI-lea și episcopul anglican Michael Ramsey, în 1966, și a publicat un an mai târziu primul său document despre înţelegerea doctrinei euharistiei în cele două biserici.

Raportul Walking Together on the Way, emis la 2 iulie 2018, prezintă argumentele în favoarea comuniunii bisericești, care este „înrădăcinată în Cuvânt, împărtășanie, credinţă creștină comună și episcopat” și reclamă „curajul de a ne privi sincer și de a învăţa de la celălalt”. Documentul conţine 6 capitole, care analizează modul în care fiecare biserică își exercită autoritatea la nivel local, regional și mondial.

„Biserica romano-catolică poate învăţa din cultura unei dezbateri deschise, care există la toate nivelele Comunităţii Anglicane”, precizează documentul, referindu-se inclusiv la „includerea laicilor în structurile de luare a deciziilor la fiecare nivel al vieţii anglicane”.

Liderii anglicani își exprimă, la rândul lor, aprecierea faţă de „angajamentul faţă de unitate” al Bisericii Catolice, dar și faţă de activitatea Sinoadelor din 2014 și 2015, care au dus la exortaţia apostolică din 2016, Amoris Laetitia, „Despre iubirea în familie”.

Vorbind despre întâlnirea din Leicester, episcopul Helen-Ann Hartley a descris această perioadă drept „un timp de părtășie foarte onest și stimulator, de rugăciune, comuniune, râs și sprijin reciproc”. Episcopul și-a exprimat speranţa că trupul lui Hristos a fost îmbogăţit prin acest dialog, declarând că așteaptă cu nerăbdare și alte ocazii care să cimenteze această colaborare.

Niciun articol afișat