Întâlnirea arhiepiscopului de Canterbury cu Papa accentuează reconcilierea

70

Arhiepiscopul de Canterbury și Papa Francisc au avut prima întrevedere de la inaugurarea fiecăruia dintre ei în funcţia de lider al bisericii căreia îi aparţin. Cei doi s-au întâlnit vinerea trecută la Vatican, unde arhiepiscopul de Canterbury a venit însoţit de soţia lui, Caroline și șeful Bisericii Romano-Catolice din Anglia și Ţara Galilor, Vincent Nichols.

Rev. Justin Welby a declarat cu acest prilej că Biserica Catolică și Comuniunea Anglicană au vocaţia ca, „prin dragoste fraternă" să continue dialogul ultimilor 50 de ani. „Mă rog ca apropierea celor două inaugurări ale noastre să ajute la reconcilierea dintre lume și Biserică," a mai spus arhiepiscopul, citat de AP. „Așa cum aţi subliniat, trebuie să promovăm roadele dialogului nostru și, cu ajutorul episcopilor noștri, să exprimăm unitatea noastră în credinţă, prin rugăciune și evanghelizare."

Arhiepiscopul a recunoscut că această vizită este una de „tatonare" și că cele două biserici „nu pot să nu fie la curent cu diferenţele care există între modurile lor de a aborda maniera în care credinţa creștină răspunde provocărilor societăţii moderne."

La rândul său, Papa a recunoscut că istoricul relaţiilor dinte Biserica Anglicană și cea Catolică a fost „complex și nu lipsit de durere", însă a punctat că „ultimele decenii au fost totuși marcate de un drum al reapropierii și fraternităţii, pentru care îi mulţumim din suflet lui Dumnezeu."