Încălzirea oceanului topeşte masiv Antarctica

186

Mai mult de jumătate din gheaţa Antarcticii se topeşte din cauza încălzirii apelor oceanului, care determină topirea în zonele de dedesubt, arată o cercetare americană apărută în revista Science, notează Climate Central.

„Acest lucru are implicaţii profunde pentru înţelegerea interacţiunilor dintre Antarctica şi schimbările climatice", susţine coordonatorul studiului, Eric Rignot, de la Universitatea din California, Irvine.

Deşi un astfel de scenariu nu este aşteptat prea curând, topirea totală sau alunecarea în apă a gheţii Antarcticii ar putea conduce la o creştere catastrofală a nivelului oceanului, de peste 58 de metri (180 feet). Cu toate acestea, experţii pe probleme de climă sunt de părere că efectele asupra mediului cauzate de gazele cu efect de seră ar putea determina, până la sfârşitul secolului, o creştere a nivelului oceanului cu peste jumătate de metru (2 feet). La acestea se adaugă furtunile care au loc în zonă.

Studiul arată că încălzirea apei ar putea constitui un factor mult mai important în topirea gheţii decât încălzirea aerului, iar acest dezechilibru ar putea creşte în continuare.

Cercetarea s-a bazat pe măsurătorile din perioada 2003-2008 realizate cu ajutorul avioanelor NASA a blocurilor de gheaţă, pe hărţile îmbunătăţite ale marginilor straturilor solide de rocă ale Antarcticii şi pe modelele ninsorilor regionale. Aproximativ 55% din totalul de 1,3 miliarde de tone metrice de gheaţă topite anual au rezultat din topirea sub apă.