Premieră: Noul lider al Bisericii Anglicane a fost întronizat de o femeie

109

Susţinerea neobosită pe care o face Justin Welby, de ieri noul Arhiepiscop de Canterbury, pentru hirotonirea femeilor a fost evidentă chiar în cadrul ceremoniei de întronizare. Pentru prima oară în istoria bisericii, un arhiepiscop a fost întronizat de o femeie: Arhidiaconul de Canterbury, Sheila Watson.

Welby a devenit de ieri în mod oficial cel de-al 105-lea lider al comunităţii de 85 de milioane de credincioşi anglicani din întreaga lume. Ceremonia a avut loc în Catedrala Canterbury, în prezenţa prinţului Charles, a primului ministru, David Cameron, şi a numeroşi lideri politici şi religioşi.

Welby a afirmat încă o dată opoziţia faţă de căsătoriile gay, tot mai dorită de guvernul de la Londra. „Biserica Anglicană continuă să considere că o căsătorie este o uniune de o viaţă între un bărbat şi o femeie", a declarat el, citat de Reuters.

În ceea ce priveşte hirotonirea femeilor episcop, el s-a exprimat în favoarea acestei decizii în numeroase ocazii. Însă poziţia sa este controversată chiar în interiorul Bisericii pe care o conduce.

Pe de o parte, aripa conservatoare, mai ales din Africa, se opune violent recunoaşterii preoţilor declarati homosexuali şi este foarte reticentă în numirea femeilor ca episcop. Partea liberală, a Statelor Unite şi Marii Britanii, consideră însă că este timpul ca Biserica să se adapteze vremurilor de astăzi şi să accepte aceste schimbări.