Oxford: 97% dintre medici au dat cel puţin o dată medicamente placebo

1505

Un sondaj de opinie efectuat de Universitatea Oxford printre medicii britanici a dezvăluit că 97% dintre aceştia au prescris pacienţilor un medicament sau o terapie placebo, cel puţin o dată în timpul carierei.

Medicamentele şi terapiile au fost şi pure şi impure. Cele pure au inclus medicamente într-o concentraţie mai mică, vitamine sau pastile de zahăr sau soluţii saline, iar cele impure au constat în examinări medicale şi teste nenecesare, care au dat pacientului impresia că medicii lucrează pentru a descoperi de ce suferă. Cu toate acestea, tratamentul sau analizele erau total inutile pentru boala de care sufereau, oferind doar un confort psihologic.

Medicii afirmă că scopul lor nu a fost acela de a face rău sau de a înşela pacienţii, ci de a le induce efecte psihologice pozitive (aşa numitul efect placebo).

Cu toate acestea, implicaţiile etice ale medicamentelor sau terapiilor placebo sunt privite diferit de medicii chestionaţi. În timp ce 66% consideră că placebo este acceptabil din punct de vedere etic, 33% sunt de părere că acesta nu este niciodată acceptabil, informează Inquisitr.