Cardinalul George Pell a pierdut apelul prin care contesta condamnarea pentru abuz sexual

208

Cardinalul George Pell, fost trezorier al Vaticanului și clericul cu cea mai înaltă funcţie în slujba Bisericii Catolice care a primit o condamnare pentru abuz sexual, a pierdut apelul în instanţă prin care a pledat nevinovat.

În ciuda deciziei Curţii victoriene de apel din Melbourne (Australia), prelatul își menţine poziţia. Doi din cei trei judecători care au evaluat apelul au descris acuzatorul drept un martor convingător și sincer.

După aflarea deciziei judecătorești, Vaticanul a emis o declaraţie scurtă, în care a reiterat că George Pell își menţine poziţia de nevinovăţie și că „este dreptul lui Pell să facă apel la curtea superioară”. Declaraţia, care nu menţionează niciun demers de anulare a titlului de cardianl din dreptul lui George Pell, spune că „Sfântul Scaun își reconfirmă apropierea faţă de victimele abuzului sexual și angajamentul pentru judecarea, prin autorităţile eclesiastice competente, a membrilor care comit astfel de abuzuri”.

În luna martie, cardinalul Pell a fost condamnat la șase ani de închisoare, după ce instanţa a hotărât că înaltul prelat se face vinovat de abuzarea sexuală a doi băieţi, într-o catedrală din Melbourne, în anii 1990. Fostul trezorier al Vaticanului, în vârstă de 78 de ani, va mai avea posibilitatea unui apel final la curtea supremă a ţării.

Avocaţii preotului spun că juriul s-a bazat prea mult pe „dovezi necoroborate” provenind de la singura victimă supravieţuitoare. Însă apelul a fost respins cu două voturi la unul de comisia cu trei judecători.

Conferinţa Episcopilor Australieni a declarat că acceptă decizia curţii, însă a adăugat că aceasta „va neliniști mulţi oameni”. BBC notează că papa Francisc continuă să primească numeroase solicitări de caterisire a cardinalului.