Ţările în care ești discriminat dacă nu ai o religie

446

Restricţiile sociale motivate de religie nu îi afectează doar pe cei religioși. Persoanele neafiliate religios cad deseori victimă celor credincioși. Iar numărul ţărilor în care se întâmplă acest lucru a crescut dramatic în anul 2017, arată un raport al Pew Research Center.

Persoanele neafiliate religios, adică ateii, agnosticii sau persoanele care nu se identifică cu o religie anume, au fost hărţuite de guverne, grupuri particulare sau de către ambele tipuri de entităţi, în nu mai puţin de 23 de ţări. Statistica vizează anul 2017, cel mai recent pentru care există date, și denotă o creștere semnificativă faţă de anul precedent. În 2016, numărul ţărior care înregistrau acte de hărţuire asupra persoanelor neafiliate religios se limita la 14. Tendinţa de creștere era însă deja vizibilă. În 2012, atunci când Pew a început să monitorizeze incidentele de hărţuire a persoanelor nereligioase, acestea erau prezente doar în trei ţări.

Potrivit studiului, hărţuirea este definită pe un spectru care cuprinde acţiuni variind de la abuzul verbal la violenţa fizică și chiar crimă.

În anul 2017, persoanele neafiliate religios au suferit din cauza hărţuirii generate de stat în 14 ţări, cu 3 mai multe decât în anul precedent. În Malaysia, guvernul a cercetat circumstanţele organizării unei întâlniri a ateilor în Kuala Lumpur și ulterior a purces la declararea ateismului ca neconstituţional. Alte ţări în care abuzul religios din partea statului este o realitate sunt Arabia Saudită, Rusia și Iranul.

Nu mai puţin de 13 ţări au fost martore hărţuirii religioase sociale, în creștere cu 7 ţări faţă de anul trecut. În Bangladesh, grupările islamice au arătat ostilitate faţă de ideile laice, un grup de teologi islamici reușind să convingă ministrul educaţiei să elimine din manualele școlare conţinutul despre care au acuzat că ar fi „ateu”. Alte ţări în care au avut loc incidente de hărţuire socială sunt Turcia și Yemenul.

În 4 dintre cele 23 de ţări în care neafiliaţii religios au fost hărţuiţi, atât statul, cât și diverși membri ai societăţii civile au participat la hărţuire. În Maldive, după ce un blogger neafiliat religios care a scris critic la adresa fundamentalismului religios și a extremismului a fost ucis, președintele ţării, Abdullah Yameen, a declarat că statul nu va permite nimănui să publice conţinut care „batjocorește” islamul.

Populaţia neafiliată religios alcătuiește 16% din populaţia globală, fiind surclasată statistic de creștini (31%) și de musulmani (23%).

Nouă dintre ţările în care persoanele neafiliate au fost hărţuite în anul 2017 se află în regiunea Asia-Pacific, care este totodată casa a peste trei sferturi din populaţia neafiliată religios a lumii. În Statele Unite, care înregistrează o creștere constantă a numărului de persoane neafiliate religios, FBI a raportat o creștere a infracţiunilor motivate de ură împotriva ateilor și agnosticilor, în anul 2017, faţă de 2016 și 2015.

Însă, în ciuda creșterii numărului de ţări în care au avut loc incidente de hărţuire a neafiliaţilor, acesta rămâne încă mic comparativ cu cele peste 140 de ţări în care creștinii și musulmanii suferă din cauza hărţuirii. În 2017, creștinii au fost hărţuiţi în 143 de ţări, iar musulmanii, în 140 de ţări.