Trezorierul Vaticanului, găsit vinovat de abuz sexual

710

Cardinalul George Pell – considerat al treilea cel mai important oficial din Vatican și fiind cel care a avut în sarcină inclusiv gestionarea acuzaţiilor de abuz sexual la adresa unor prelaţi din ţara sa natală, Australia – a fost găsit vinovat de abuz sexual de către un tribunal din Australia.

Cardinalul George Pell – considerat al treilea cel mai important oficial din Vatican și fiind cel care a avut în sarcină inclusiv gestionarea acuzaţiilor de abuz sexual la adresa unor prelaţi din ţara sa natală, Australia – a fost găsit vinovat de abuz sexual de către un tribunal din Australia.

Pell a fost printre consilierii apropiaţi ai papei Francisc, care l-a și lăudat în trecut pentru „onestitatea sa şi răspunsul faţă de abuzurile sexuale asupra minorilor”, și s-a ocupat pentru mai mulţi ani de finanţele Vaticanului, cu mandatul de a opri corupţia.

Cazul lui Pell, judecat în luna decembrie 2018, privește fapte petrecute în anii 1990, când activa la o catedrală din Melbourne. Cardinalul a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare, însă judecătorii l-au găsit vinovat în cinci dintre acestea, printre care și abuzare de minori. În total, Pell ar putea fi condamnat la maximum 50 de ani de închisoare.

Pell a fost exclus din grupul de consilieri în luna decembrie, când a început procesul, iar deocamdată Vaticanul nu a avut nicio reacţie oficială faţă de condamnare. Sentinţa a fost publicată într-un moment cât se poate de critic pentru Biserica Catolică, ce tocmai a încheiat un summit extraordinar de patru zile pe subiectul abuzurilor sexuale.

Summitul a început cu solicitarea papei Francisc de a se merge pe o abordare pragmatică, cu măsuri concrete, dincolo de pocăinţă și regrete, însă s-a încheiat fără prea multe specificaţii. Religion News Service scrie că, în continuare, nu s-a găsit o formulă de investigare a episcopilor, care, conform legii canonice, pot să fie judecaţi doar de papă. Ceea ce este imposibil, având în vedere că sunt mai bine de 5.000 de episcopi catolici în toată lumea.

Ideea de a fi investigaţi la o primă mână de arhiepiscopii regionali, care să întocmească apoi rapoarte pentru papă, a picat, din lipsă de credibilitate. În repetate rânduri s-a observat că episcopii se protejează unii pe alţii. „Dosare care ar fi documentat acte teribile și i-ar fi menţionat pe cei responsabili de ele fie au fost distruse, fie nu au fost întocmite de la bun început”, a declarat cardinalul Reinhard Max, arhiepiscop de München și Freising, în faţa tuturor celorlalţi lideri spirituali strânși la summit.

Admiterea acestei realităţi triste i-a înfuriat pe protestatarii strânși la Vatican, care cereau „justiţie seculară pentru toţi”, și a pus paie pe un foc mediatic aprins de sociologul și autorul francez Frederic Martel, care tocmai a lansat o carte în care se precizează că 80% din cei 200 de membri ai Colegiului Cardinalilor ar fi homosexuali care duc vieţi duble. Martel nu poate oferi dovezi pentru cifra lansată, ci se bazează pe interviuri făcute cu persoane din 30 de ţări, care au diverse conexiuni cu Vaticanul. Cu toate acestea, cartea, lansată exact în perioada summitului, a avut parte de publicitatea la care, cel mai probabil, Martel și spera.