Studiu: Probleme de identitate printre catolicii americani

25

În SUA, a fi catolic e mai mult o chestiune de brand cultural decât o identitate religioasă. Un sondaj publicat luni arată că, deşi 1 din 4 americani se declară catolic, mulţi dintre cei îşi susţin apartenenţa la biserică nu îi aprobă întru totul doctrinele.

Nu mai puţin de 86% dintre respondenţii unui sondaj întreprins în comunitatea catolică americană la fiecare 6 ani, sunt de părere că un catolic „poate respinge diverse aspecte ale învăţăturii bisericii şi totuşi să rămână loial acesteia," relatează USA Today. Doar aproximativ 30% susţin „autoritatea învăţăturilor Vaticanului."

De exemplu, 40% dintre catolicii intervievati spun că poţi fi un bun catolic, fără să crezi că, în cadrul meselor (mesa = slujba principală în Bis. Catolică, n.r.) în pâinea şi vinul devin cu adevărat Trupul şi Sângele lui Hristos – o doctrină de bază ale catolicismului.

Această concepţie ar putea fi o explicaţie pentru scăderea participării la slujbe. Studiul constată că procentul celor care merg la biserică săptămânal a scăzut de la 44%, în 1987, la 31%, în 2011. În schimb, procentul celor care merg la biserică mai puţin de o dată pe săptămână a crescut de la 26% la 47%.

Când au fost întrebaţi de ce nu merg la biserică mai des, 40% dintre respondenţi au spus că pur şi simplu nu sunt persoane foarte religioase.

O majoritate covârşitoare, 88%, susţine că „modul în care o persoană trăieşte este mai important decât dacă este sau nu catolic", se arată în raportul Catholics in America: Persistence and change in the Catholic landscape (Catolici în America: Constanţă şi schimbare în peisajul catolic).

Mai mult de jumătate dintre catolici, inclusiv cei mai fideli bisericii în activităţile personale, susţin că ceea ce contează este convingerea morală personală, propriile vederi morale, nu cele ale bisericii, indică Michele Dillon, co-autor al studiului şi preşedinte al departamentului de sociologie la Universitatea din New Hampshire.

Scandalul abuzurilor sexuale, care a explodat în Statele Unite ale Americii în 2002, a destabilizat "credibilitatea politică a liderilor bisericii", cred 83% dintre intervievaţi. Alte 77 de procente spun că scandalul a slăbit încrederea în capacitatea liderilor de a răspunde nevoilor sufleteşti ale credincioşilor. Doar 29% spun că episcopii au făcut o treabă bună sau excelentă în gestionarea situaţiei.