Un Pokemon Go cu personaje biblice

212

Acum doi ani se lansa jocul Pokemon Go, care îmbina animaţia cu realitatea augmentată, scoţând jucătorii pe străzi, în căutarea pokemonilor (personaje din faimosul desen japonez Pokemon). Recent, s-a lansat o variantă religioasă a jocului, care înlocuiește pokemonii cu personaje biblice, sfinţi catolici și chiar cu Iisus Hristos.

Aplicaţia JC GO (de la „Jesus Christ”) a fost concepută de grupul catolic Fundaţia „Ramón Pané”, dedicat promovării unui nou tip de evanghelizări, care să facă uz de noile tehnologii, pentru a ajunge la tineri. Jocul originar a cauzat o frenezie, fiind descărcat de 800 de milioane de ori până în prezent. Biserica Catolică, cu 1,2 miliarde de credincioși, probabil că speră la un succes similar.

Aplicaţia a fost lansată săptămâna trecută în limba spaniolă, dar curând va fi disponibilă și în limbile: engleză, italiană și portugheză. Jocul a fost lansat în cadrul unui conciliu al episcopilor organizat de Vatican pe durata întregii luni octombrie, dedicat tinerilor catolici. Papa Francisc se pare că a fost extrem de încântat de joc și de această abordare a evanghelizării.

Realizarea aplicaţiei, care a fost gândită să fie gata de Ziua Mondială a Tineretului, a costat 500.000 de dolari, bani proveniţi de la sponsori și donatori privaţi. În total, 43 de dezvoltatori, teologi și experţi în istoria Bisericii Catolice și-au dedicat mai bine de 32.000 de ore producerii aplicaţiei. Deși a fost lansată abia acum, lucrul la ea a început în august 2016, adică imediat după lansarea Pokemon Go. Deși este gândită să atragă tineretul catolic, aplicaţia poate fi descărcată de oricine. Este disponibilă pentru sistemele de operare Android și IOS și este gratuită.

La fel ca în cazul aplicaţiei iniţiale, jocul se folosește de camera din dotarea smartphone-ului pentru a detecta mediul înconjurător și a suprapune în anumite locuri personajele din joc. Doar, că în loc să îl găsești pe Pikachu, îl vei găsi pe Sfântul Petru.

Jucătorii progresează în joc răspunzând corect la întrebările puse de personaje atunci când se întâlnesc. De exemplu, personajul lui Moise s-ar putea să îl întrebe pe jucător dacă el a fost cel care a spus: „Dumnezeul meu, de ce M-ai părăsit?” Dacă jucătorul răspunde corect, va putea să îl adauge pe Moise în echipa sa. De asemenea, jocul încurajează spiritualitea practică, sugerându-i jucătorului să se oprească și să intre în biserică când trece pe lângă una sau să se roage pentru bolnavi când trece pe lângă un spital. Prin aplicaţie, jucătorii pot face și donaţii către diverse organizaţii caritabile.

„Astăzi, totul printre tineri se desfășoară pe telefonul mobil. Noi am vrut să fim acolo, în același spaţiu și să le propunem un joc video educativ, care este religios și interactiv și în care pot face echipe de evanghelizare”, explică Ricardo Grzona, directorul Fundaţiei „Ramón Pané”.

Luna trecută, papa Francisc a recunoscut în faţa unei audienţe de tineri din Estonia, una dintre cele mai puţin religioase ţări din Europa, că este conștient că mulţi tineri de azi părăsesc biserica pentru că simt că aceasta nu înţelege problemele zilei de azi și nu are nimic să le ofere. „Noi trebuie să ne schimbăm. Trebuie să realizăm că, pentru a rămâne lângă voi, trebuie să schimbăm multe situaţii care în final vă îndepărtează”, a conchis papa.