Premieră: Apple și Samsung, amendate pentru „încetinirea telefoanelor”

219

Giganţii tech Apple și Samsung au fost amendaţi săptămâna trecută cu milioane de euro, fiecare.

Un grup de control anti-trust din Italia a anunţat că a emis amenzi de câte 5 milioane de euro către Apple Inc. și Samsung Electronics Co Ltd, în urma plângerilor potrivit cărora companiile se folosesc de actualizările software pentru a încetini funcţionarea telefoanelor. Apple a primit, în plus, o amendă de încă 5 milioane de euro pentru că ar fi omis să le ofere clienţilor săi informaţii clare despre cum să menţină și, la nevoie, să înlocuiască bateriile telefoanelor.

Mai multe grupuri de protecţia consumatorilor din Italia s-au plâns că update-urile software reduc funcţionalitatea dispozitivelor și că ar fi special create pentru a-i determina pe clienţi să își cumpere telefoane noi.

Instituţia anti-trust a afirmat într-o declaraţie că unele actualizări Apple și Samsung „au provocat disfuncţionalităţi serioase și au redus semnificativ performanţele tehnice ale dispozitivelor, accelerând prin aceasta procesul de înlocuire”.

Apple a recunoscut anul trecut că software-ul iPhone produce încetinirea unor telefoane cu probleme la baterie, dar a negat că această situaţie ar fi rezultatul vreunei intenţii de a scurta viaţa produselor sale, informează Reuters. Firma a exprimat scuze pentru acţiunile sale și a redus costul înlocuirii unei baterii. A promis, de asemenea, că va opera schimbări asupra software-ului pentru a-i informa pe utilizatori dacă bateriile telefoanelor lor funcţionează optim.

Amenda primită de Samsung are în vedere actualizările pentru Samsung Galaxy Note 4. Telefonul a fost lansat în septembrie 2014, iar actualizările, în anul 2016. O analiză care a vizat dosarele de service pentru clienţi și e-mailuri interne ale companiei Samsung a dezvăluit că update-ul a produs disfuncţionalităţi grave, inclusiv restartări automate nesolicitate. Grupul de control a conchis că actualizarea solicita aparatul dincolo de capacităţile sale tehnice.

Samsung a declarat că „nu a emis nicio actualizare software care să reducă performanţele Galaxy Note 4”, ba, mai mult, „toate actualizările software au fost întotdeauna menite să le permită clienţilor noștri cea mai bună experienţă posibilă”.

Ambele companii au declarat că vor contesta în instanţă sancţiunile primite.