Catolicii care nu plătesc taxe bisericii vor fi excomunicaţi

871

Episcopul romano-catolic din Germania a emis luni un decret ce prevede interzicerea oficierii cununiilor şi înmormântărilor pentru enoriaşii romano-catolici care nu au plătit taxa de 8% din venit. Refuzul de a plăti taxa atrage, după sine, retragerea statutului de catolic.

În plus, neplata duce şi la refuzul acordării împărtăşaniei, cu o singură excepţie – cea de pe patul de moarte, dar şi interzicerea de a lucra în Biserica Catolică sau în şcolile şi spitalele administrate de aceasta.

Întrucât donaţiile sunt puţine, Biserica a solicitat această taxă – ce există din secolul XIX- pentru a putea plăti salariile angajaţilor şi pentru a finanţa numeroasele proiecte caritabile.

În Germania, 30% dintre germani sunt catolici. Dintre aceştia, aproape 3 milioane de credincioşi au decis să nu plătească taxele pentru biserică în ultimii 20 de ani. Anul în care numărul a atins apogeul a fost 2010, când 181.000 de catolici au refuzat să ajute financiar biserica, motivând numeroasele scandaluri de abuz sexual în care au fost implicaţi preoţii catolici în ultimii ani.

Nu doar credincioşii au fost nemulţumiţi de acest decret. Grupul catolic „We are Church" (în trad. Noi suntem biserica), ce pretinde că vorbeşte în numele a zeci de mii de catolici de rând, a criticat măsura. Reprezentanţii grupului au declarat pentru Huffington Post că decretul ameninţă membrii bisericii şi nu rezolvă cauza refuzului masiv de a contribui financiar.