Genele dictează dacă băuturile carbogazoase îngraşă

228

Cercetătorii de la Harvard au descoperit de ce unii consumatori de băuturi carbogazoase sunt mai predispuşi la obezitate decât alţii cu aceleași obiceiuri de consum. Diferenţa o fac anumiţi markeri genetici.

În studii anterioare s-a descoperit că obezitate este declanşată în parte şi de condul genetic. Persoanele care au în ADN mai mulţi markeri de un anumit tip sunt mai predipuşi la obezitate. Noutatea acestui studiu este că demonstrează influenţa stilului de viaţă, a dietei, asupra greutăţii acestor oameni.

Lu Qi şi colegii săi au analizat informaţii de la mai mult de 33.000 de adulţi care participaseră la trei studii între 1980 şi 1990. La fiecare patru ani, participanţii trebuiau să răspundă la întrebări legate mâncarea şi băuturile consumate. De asemenea cercetătorii au analizat ADN-ul participanţilor pentru a verifica dacă sunt prezenţi unii din cei 32 de markeri genetici legaţi de obezitate.

Rezultatele, prezentate în revista The New England Journal of Medicine, arată că legătura dintre genetică şi obezitate este mai puternică printre consumatorii de băuturi îndulcite artificial. Fiecare participant a primit un scor care a reflectat predispoziţia genetică la obezitate, iar cu fiecare 10 puncte adăugate la scorul riscului genetic, predispoziţia spre obezitate a crescut cu 35% pentru cei care consumă mai puţin de o băutură cu îndulcitori pe lună. Pentru cei care consumă până la patru porţii pe lună riscul a crescut cu 59%, iar pentru cei care consumă una, două zilnic, riscul a crescut cu 235%, conform FoxNews.