Căutările pentru informatorii de la Vatican continuă

16

Vaticanul se confruntă cu un scandal de proporţii, după ce în ultima săptămână preşedintele Băncii Vaticanului a fost demis, iar majordomul personal al papei a fost arestat pentru furtul unor documente confidenţiale.

Căutările continuă pentru găsirea altor informatori, după ce Gabriele Paolo, majordomul papei a fost acuzat de furtul documentelor confidenţiale papale în scandalul care a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Vatileaks”. Unele dintre documente susţin nepotismul şi corupţia în contractele cu companiile italiene.

Jandarmeria a găsit documente confidenţiale la domiciliul lui Paolo, la o lună după crearea unei comisii de anchetă la Vatican, responsabilă cu elucidarea cazului scurgerilor de informaţii, notează Reuters.

„Aşa cum îl cunosc, ori a înnebunit dintr-o dată, ori a fost antrenat într-o capcană, pentru că cineva important l-a convins să păstreze aceste documente”, a declarat pentru la Stampa, sub acoperirea anonimatului, un prieten al lui Paolo Gabriele, care lucrează tot la Vatican, conform Mediafax.

Presa italiană scrie că este şi o femeie implicată, care l-ar fi însoţit în martie pe papă în călătoria sa în Mexic şi Cuba. Conform ziarelor italiene, acum se desfăşoară o adevărată vânătoare de complici, dar şi de superiori, care ar fi pus totul la cale.

Jurnalistului Gianluigi Nuzzi a publicat recent o carte care conţine faxuri şi scrisori confidenţiale pe care le-a obţinut de la „turnători”. Documentele ilustrează numeroase dezbateri interne şi scandaluri sexuale din cadrul ordinului Legiunea lui Cristos.