Documente: Vaticanul a vrut o armată anti-URSS

45

După cel de-al Doilea Război Mondial, Vaticanul, Spania, foşti nazişti germani şi unele cercuri din SUA au încercat crearea unei armate care să împiedice URSS-ul să se extindă în Republica Federală Germania, se arată într-o serie de documente prezentate de Alexander Historical Auctions. Planul a fost conceput de fostul locotenent-colonel Otto Skorzeny, unul dintre ofiţerii preferaţi de Adolf Hitler.

„Skorzeny a intrat în Spania sub un nume fals pentru a începe colaborarea cu lideri militari de frunte ai Spaniei, foşti generali şi ofiteri SS şi chiar cele mai înalte niveluri ale Vaticanului pentru a planifica formarea unei armate secrete de foşti nazişti şi militari spanioli în Spania sau Nordul Africii, pregătită în orice clipă să respingă un atac al Rusiei venit din Germania de Est. Documentele, provenite direct din moştenirea lăsată de Skorzeny, prezintă eforturile sale de a forma o «armată în exil», probabil cu scopuri mult mai sinistre. Conţinutul documentelor a rămas ascuns peste 60 de ani, complet necunoscut atât ziariştilor, cât şi istoricilor", a declarat Bill Panagopulos, preşedintele Alexander Historical Auctions.

Documentele demonstrează că numeroşi oficiali americani erau la curent cu planul. Pe de o parte, aceştia erau îngrijoraţi de extinderea influenţei Moscovei spre RFG, dar pe de altă parte se temeau că un asemenea plan ar putea reînvia nazismul.

Sursa: HotNews