Papa refuză acordarea comuniunii protestanţilor germani

191

Papa Francisc a blocat o măsură propusă de episcopii germani prin care Biserica Catolică le-ar fi acordat protestanţilor căsătoriţi cu catolici germani dreptul de a se împărtăși într-o biserică catolică. Perspectiva i-ar fi alarmat pe conservatori, scrie Reuters.

O scrisoare a arhiepiscopului Luis Ladaria, liderul Oficiului pentru Doctrină al Vaticanului, adresată cardinalului Reinhard Marx, liderul conferinţei episcopilor germani, a transmis refuzul papei Francisc.

O majoritate a episcopilor germani votaseră anul acesta pentru revizuirea regulilor în direcţia acordării permisiunii soţilor protestanţi ai credincioșilor catolici să primească pâinea și vinul consacrate pentru comuniune (împărtășanie).

Episcopii care au susţinut modificarea, cunoscută și sub titulatura de „intercomuniune”, în cadrul căsătoriilor mixte între catolici și protestanţi, au motivat spunând că este un gest de compasiune. Și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier de confesiune luterană, căsătorit cu o catolică susţine această perspectivă.

Șapte episcopi germani conservatori s-au opus modificării, argumentând în principal că, fiindcă sacramentul comuniunii este central pentru credinţa catolică, conferinţa naţională nu are autoritatea de a extinde eligibilitatea credincioșilor la comuniune.

Potrivit regulii actuale, comuniunea este rezervată membrilor Bisericii Catolice care au o ţinută morală în acord cu doctrina bisericii, dar și necatolicilor aflaţi „în nevoie gravă și urgentă”, notează Christianity Today.

În scrisoarea sa aprobată de papă, arhiepiscopul Ladaria susţine că „sfântul Părinte a ajuns la concluzia că documentul nu este suficient de matur pentru a fi publicat” și că este oportun „să lăsăm la latitudinea episcopului diecezan decizia cu privire la existenţa vreunei necesităţi grave care impune” acordarea comuniunii unui credincios de altă confesiune. Documentul recunoaște însă că propunerea germanilor „ridică probleme de o relevanţă notabilă” pentru Biserica Catolică la nivel mondial.

Arhiepiscopul Charles Chaput, de Philadelphia, scria că aprobarea iniţiativei ar fi fost „prima etapă în deschiderea comuniunii către toţi protestanţii… din moment ce căsătoria nu constituie un motiv unic de extindere a comuniunii și pentru necatolici.”