Preşedintele Băncii Vaticanului, forţat să demisioneze

38

Comitetul Băncii Vaticanului, cunoscut şi ca Institutul pentru lucrări religioase (IOR), a demis preşedintele acesteia, joi, după ce acesta a eşuat să cureţe imaginea instituţiei care a ajuns să simbolizeze opacitatea şi scandalul pentru putere din administraţia Sfântului Scaun.

Ettore Gotti Tedeschi a fost forţat să demisioneze „pentru incapacitatea de a îndeplini sarcini de importanţă majoră”, s-a spus într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Mai mult decât atât, experţii Consiliului Europei privind combaterea spălării de bani urmează să decidă, la începutul lunii iulie, dacă Vaticanul a reuşit să respecte standardele monetare internaţionale.

Fostul şef al IOR a ajuns sub suspiciune în 2010, când a fost investigat de către magistraţi, ca parte a unei anchete pentru spălare de bani.

De asemenea, mai recent, el a fost suspectat de scurgeri de documente şi acuzat de urmărirea intereselor proprii.

Vinerea trecută, presa italiană a dezvăluit noi documente confidenţiale ale Sfântului Scaun, la trei săptămâni după ce Papa Benedict al XVI-lea a înfiinţat o comisie de anchetă pentru a face lumină în legătură cu originea scurgerii repetate de documente ale Vaticanului.

Postul de televiziune La Sette a publicat scrisori trimise Papei Benedict al XVI-lea de actualul ambasador în SUA şi fost secretar general al Guvernoratului Cetăţii Vaticanului, Carlo Vigano, în care denunţă „corupţia, lentoarea şi proasta gestiune” din administraţia Sfântului Scaun.