Summitul de la Rio avansează „dureros de încet”

55

Secretarul general al ONU și alţi oficiali de rang înalt sunt convinși că Rio+20 nu are prea mari șanse de a replica acordurile cheie fixate prin summitul global din 1992.

La mai puţin o lună până la sumitul global de la Rio de Janeiro, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-a mărturisit scepticismul cu privire la atingerea vreunui acord istoric, recunoscând că negocierile au avansat „dureros de lent”.

Avertizarea lui Ban Ki-moon a fost confirmată și de alţi oficiali ai ONU implicaţi în realizarea summit-ului concentrat pe măsurile necesare pentru o dezvoltare sustenabilă și pentru a contracara schimbările climatice.

Negocierile au fost sabotate de interese naţionale înguste care, a spus Ban Ki-moon, au contat mai mult decât problemele mai importante legate de poziţionarea lumii pe o direcţie de creștere sustenabilă.

„Mesajul meu este că nu avem timp acum să ne certăm pentru lucrurile foarte mici. Vă rog, nu pierdeţi din vedere imaginea de ansamblu”, a cerut secretarul general, citat de The Guardian. „Capătul nu este aici. Rio+20 este doar începutul unor procese care trebuie să fie flexibile. Ar trebui să se ridice deasupra intereselor naţionale sau ale celor specifice unui grup restrâns”, a mai adăugat Ban Ki-moon.

Aspectul pozitiv al declaraţiilor lui Ban Ki-moon au vizat progresul care ar putea avea loc în afara negocierilor guvernamentale, prin intermediul zecilor de mii de lideri de companie, activiști și environmentaliști care vor veni la Rio pentru a susţine un model echitabil de dezvoltare.