Primul raport FIA privind transparenţa Băncii Vaticanului

18

Agenţia de supraveghere financiară din Vatican (FIA), înfiinţată în 2010, a prezentat primul raport privind spălarea de bani, care arată că numărul cazurilor de „activitate financiară suspectă" a crescut la 6 anul trecut, de la numai unul în 2011, relatează Reuters.

Din cele 6 incidente raportate, justiţia anchetează două pentru a determina dacă este vorba despre activitate infracţională, se spune în documentul de 64 de pagini.

Raportul prezintă eforturile Vaticanului de a combate spălarea de bani şi finanţarea activităţilor teroriste, în colaborare cu alte guverne şi agenţii internaţionale.

Directorul FIA, elveţianul Rene Brulhart, a declarat într-o conferinţă de presă că autoritatea pe care o conduce va începe să aibă o putere de supraveghere mai mare asupra Băncii Vaticanului, Insitutului pentru Lucrări Religioase (IOR), calificată de revista Forbes drept cea mai secretitivă instituţie bancară din lume.

Banca deserveşte mii de organizaţii catolice de caritate, ordine religioase şi dieceze din întreaga lume, pe lângă cei 500 de clienţi care locuiesc la Vatican. Activele IOR se ridică la aproximativ 8 miliarde de dolari, banca administrând circa 33.400 de conturi.

Experţii consideră că riscul de infracţionalitate financiară la Vatican este scăzut, însă activitatea globală a băncii, volumul ridicat de tranzacţii în cash şi absenţa informaţiilor privind unii titulari de conturi ar putea atrage atenţia crimei organizate.