Reporter Fox News, strateg de comunicare pentru Vatican

21

Greg Burke, în vârstă de 52 de ani, este membru al frăţietăţii conservatoare Opus Dei și corespondent de la Roma pentru televiziunea americană Fox. De sâmbătă însă, Burke a fost desemnat de către Papa Benedict al XVI-lea în poziţia de strateg de comunicare pentru Vatican.

Poziţia lui Burke este una de înaltă răspundere, așa cum recunoaște acesta: „mă simt ca în Liban, la începutul războiului din 2006 – emoţionat și entuziasmat în același timp, având garanţia că va fi foarte interesant. Nu știu cum va ieși totul, dar știu că va fi foarte interesant."

Burke a precizat că rolul său în cadrul celui mai important departament de guvernământ al Vaticanului – secretariatul de stat – va fi diferit de cel al purtătorului de cuvânt Federico Lombardi. Jurnalistul american a menţionat că slujba lui va fi mai degrabă aceea a unui strateg. Potrivit spuselor lui, Burke ar fi refuzat această poziţie de două ori „fiindcă aveam un job foarte bun."

Vaticanul s-a confruntat cu dificultăţi de comunicare încă de la alegerea Papei Benedict al XVI-lea, în urmă cu șapte ani, notează The Guardian. Într-un discurs susţinut la scurt timp după numirea sa, Papa a părut să susţină ideea unei legături inevitabile între religia islamică și violenţă. În 2009, Papa a reabilitat un episcop schismatic, aparent fără a fi la curent cu faptul că prelatul ultraconservator neagă Holocaustul.