O ţară falimentată de SIDA

565

"Este posibil ca printre noi să se afle aproape 400.000 de copii, rămaşi orfani din cauza bolii SIDA. Speranţa de viaţă a scăzut la 34. Suntem disperaţi" spune Ntate Manyaye. Zeci de mii de oameni din Lesotho au cerut Africii de Sud să anexeze ţara lor, după ce a fost falimentată de SIDA.

    „SIDA ne-a ucis," a declarat Ntate Manyaye, directorul unei organizaţii caritabile din statul african Lesotho. „Lesotho se luptă pentru supravieţuire. Avem o populaţie de aproape 1,9 milioane dar este posibil ca printre noi să se afle aproape 400.000 de copii, rămaşi orfani din cauza bolii SIDA. Speranţa de viaţă a scăzut la 34. Suntem disperaţi."

    Zeci de mii de oameni din regatul Lesotho au cerut Africii de Sud să anexeze ţara lor, după ce aceasta a fost falimentată de un guvern incapabil să îi gestioneze problemele, dintre care cea mai devastatoare este pandemia SIDA. The Guardian scrie că impactul SIDA – adusă în ţară de forţa de muncă migrantă – a fost letal pentru economia regatului.

    Mai mult, petiţia vine în contextul în care, pentru a securiza desfăurarea Campionatul Mondial de Fotbal, Africa de Sud a interzis câtorva mii de locuitori din Lesotho, care munceau în Africa de Sud, să treacă graniţa, fiindcă nu deţineau paşaport. Lipsiţi de posibilitatea de a munci peste graniţe şi apăsaţi de sărăcie, locuitorii din Lesotho au cerut ca Africa de Sud să le anexeze ţara, care ar renunţa la moneda proprie şi la armată.

    Africa de Sud nu a arătat nicio intenţie de a răspunde pozitiv petiţiei semnate de 30.000 de locuitori din Lesotho. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne sud-african, a declarat că Lesotho a fost avertizat cu privire la necesitatea utilizării paşaportului pentru călătoriile peste graniţă.

    Situaţia populaţiei din Lesotho este dramatică, dar tipică pentru continentul african. Deşi în Africa se găsesc 10% din copiii lumii, tot aici se găsesc 90% din toţi copiii bolnavi de SIDA din lume. Mulţi copii mor din cauza faptului că nu au acces la servicii de sănătate, nu au clinici, nu sunt doctori, nici asistente, cu atât mai puţin medicamente anitretrovirale. În republica Malawi, scrie Huston Chronicle, există un pediatru la fiecare 500.000 de copii.

    Mai mult, ca efect al crizei economice, donatorii care suţineau financiar munca de combatere a ravagiior bolii SIDA au început să reducă din fonduri, scrie agenţia de ştiri Inter Press.

    Organizaţia UNAIDS estimează costurile combaterii pademiei HIV, la nivel mondial, la 25 de miliarde de dolari, inclusiv 7 miliarde alocate pentru tratament. Din aceştia doar 14 miliarde au fost adunate până acum. „Nu e trimpul să încetinim eforturile, este de părere profesorul Michel Kazatchkine, director executiv al Global Fund. „Mai degrabă trebuie să le dublăm," a mai spus directorul.

    Rămâi pe Semnele timpului pentru a citi interviul în care medicul român Violeta Piţurlea povesteşte experienţa sa de voluntar într-o expediţie misionar-medicală în Africa .