Vaticanul, pe lista ţărilor care spală bani

55

Un raport american include pentru prima dată Vaticanul pe lista ţărilor care sunt vulnerabile în faţa infracţiunii de spălare de bani.

Raportul anual pe tema strategiei pentru controlul internaţional al narcoticelor realizat de Departamentul de stat al Statelor Unite declară Vaticanul o ţară cu risc mediu de vulnerabilitate în ceea ce priveşte spălarea de bani, relatează Agenţia France Presse. Riscul vine din sumele mari de bani care ajung la Vatican din diferite părţi ale lumii, ca donaţii direcţionate spre Biserica Catolică.

Vaticanul se află în aceeaşi categorie de risc cu ţări precum Albania, Cehia, Egipt, Coreea de Sud, Malaezia, Vietnam şi Yemen. Problema este una recentă pentru statul papal, ţinând cont de faptul că implementarea programelor împotriva spălării de bani a început abia în 2011, iar eficienţa lor nu poate fi încă demonstrată după un timp atât de scurt. 

Concluziile raportului vin la doar o zi după ce autorităţile italiene au confiscat marţi aproape 23 milioane de euro de la Banca Vaticanului şi au arestat 2 funcţionari sub acuzaţia de spălare de bani.