Biserica și Armata au pierdut din încrederea românilor

13

Biserica și Armata, cotate ca cele mai credibile instituţii din România, au scăzut în încrederea românilor în ultimii doi ani. Trendul de scădere a încrederii se manifestă și în dreptul altor instituţii ale statului.

Publicaţia Adevărul prezintă rezultele unei cercetări IMAS conform căreia, în perioada 2009-2011, cota de încredere a celor două instituţii de top a scăzut cu 8%. Astfel, în ianuarie 2009, Biserica avea 89,3%, iar în ianuarie 2011 avea doar 81,9%. La rândul ei, Armata a scăzut de la 71,1% la 63,5%. Cele două instituţii rămân totuși mult deasupra altor instituţii, cum ar fi Președinţia, Parlamentul sau Guvernul.

„Biserica și Armata devin instituţii de siguranţă psihologică", explică sociologul Vasile Dâncu, conturând un context social în care „oamenii nu au încredere în multe instituţii ale statului, nu există o societate civilă puternică, iar ceilalţi, cei din jurul nostru, sunt priviţi cu neîncredere."

În spatele frazei-șablon prin care românii pun tradiţional biserica și armata pe primele două poziţii, Dâncu suspectează un „un comportament simulat". Sociologul e de părere că „foarte mulţi oameni spun mecanic acest lucru" și aduce ca dovadă comportamentul religios al românilor, care „nu este deloc evident". Mecanismul se observă și în răspunsurile privind scăderea încrederii faţă de instituţiile de administrare a statului, Președinţie, Parlament, Guvern. Dâncu e de părere că respondenţii îi taxează astfel pe guvernanţi.

Trendul de scădere a încrederii se observă la nivel general, deși aici procentajele arată adevărate prăbușiri: mass-media a scăzut de la 62,1% la 44,2%, Președinţia –  de la 47,4% la 13,9%, Guvernul – de la 29,9% la 8,9% iar Parlamentul – de la 23,7% la 11,4%.