De ce să mai mergem la biserică

1018

Astăzi este uşor să găsim scuze pentru a nu merge la biserică. De fapt, 80% dintre americani găsesc scuze suficient de bune pentru a nu o face, de la aniversări şi cumpărături la ipocrizia liderilor religioşi şi dubii spirituale. Dar ce îi face pe cei care încă frecventează săptămânal biserica să-şi dorească să meargă?

Despre câteva motive personale, ecouri ale percepţei generale din Statele Unite ale Americii, scrie Christine Organ, editorialist la Huffington Post.

Primul motiv este împărtăşirea unor valori spirituale comune, dar şi o relaţie spirituală cu cei din jur bazată pe acestea. Experienţele spirituale nu pot fi apreciate pe deplin dacă nu sunt împărtăşite cu prietenii din biserică, iar timpul petrecut împreună câteva ore săptămânal creează o uniune semnificativă între cei prezenţi.

Al doilea motiv pentru frecventarea bisericii este că aceasta reprezintă un mediu matur pentru educaţia şi dezvoltarea spirituală şi religioasă. Copii, tineri sau adulţi, biserica încurajează comunicarea cu şi învăţarea de la cei care au valori comune, dar păreri diferite de ale noastre. Presupunerile pe care le facem despre culturile şi credinţele celorlalţi, provocările în faţa informaţiilor şi opiniilor noi, toate acestea ne oferă posibilitatea de a deschide ochii minţii şi ne fac să respectăm diversitatea.

În plus, relaţiile care se creează în biserică facilitează şi încurajează responsabilitatea socială şi civică, prin valorile pe care le promovează.

Al patrulea motiv enunţat de Christine Organ este cadrul spiritual adecvat copiilor. Chiar dacă partea teoretică a credinţei poate fi prezentată şi acasă sau la şcoală (acolo unde este cazul), a merge la biserică în familie, împreună cu copiii, are beneficii importante. Mai întâi, cadrul le arată copiilor cum trebuie să se poarte, acel creştinism practic. Apoi, proiectele şi activităţile prezentate oferă sugestii pentru timpul liber, precum ajutorarea membrilor comunităţii locale.

În fine, unul dintre motivele pentru care oamenii mai frecventează biserica este capacitatea congregaţiei şi potenţialul mesajelor religioase de a hrăni sufletul. Toţi avem întrebări profunde, de suflet, dubii şi frici care ne paralizează. Iar biserica este locul în care acestea primesc răspuns sau rezolvare, astfel încât sufletul să plece acasă mai puţin împovărat decât a venit.