Capelanul umanist Greg Epstein conduce „servicii divine” ateiste la Harvard

113

Un grup condus de capelanul ateu Greg Epstein se întâlnește regulat duminica, în încercarea de a construi o comunitate seculară puternică la Universitatea Harvard, folosindu-se de ceea ce el numește „aspectele pozitive" ale religiei.

În cadrul serviciilor organizate acolo, se cântă diverse cântece, se fac anunţuri, iar capelanul, care consideră că „nu toată religia e rea", ţine o „predică". „Mesajul meu către colegii mei atei este – de ce simţim nevoia să zugrăvim totul în negru? Putem învăţa din aspectele pozitive [ale religiei, n.r.], în timp ce ne detașăm de cele negative", afirmă Epstein (foto dreapta), autorul cărţii Bun fără Dumnezeu (Good Without God).

El a început să construiască această comunitate umanistă la Harvard în urmă cu 10 ani. Epstein speră să redefinească termenul de „comunitate", în principiu asociat cu viaţa de biserică, oferindu-i o încărcătură seculară, atee. În opinia lui, acest concept „nu implică neapărat un set specific de credinţe", citat de Christian Post.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă într-o biserică ateistă?  

Un tip similar de capelă e condus și de fostul pastor evanghelic Jerry DeWitt (foto dreapta), autorul cărţii Viaţa după Credinţă (Life After Faith). El și-a părăsit profesia și a îmbrăţișat ateismul, iar în prezent își folosește experienţa pastorală pentru a construi o biserică ateistă în SUA.

Ambii bărbaţi și-au luat angajamentul de a nu face întâlnirile organizate de ei anti-religioase în termenii mesajului sau învăţăturilor. „Ce vrem noi să facem e diferit", afirmă DeWitt. „Dacă ești religios și vii să te așezi în băncile noastre, singurul mod în care poţi pleca de acolo ofensat e din cauza a ceea ce nu auzi sau nu vezi. Noi nu vom lua poziţie împotriva religiei sau a lui Dumnezeu", adaugă el.

„Serviciile divine" ale lui Epstein includ, de asemenea, Școala de duminică pentru copii, organizată de biologul Tony Debono, care îi învaţă pe copii despre evoluţie, ADN și celule.