Ce se întâmplă când amesteci moda cu religia – Caz: Giulia Anghelescu

268

Tânăra cântăreaţă româncă Giulia Anghelescu a cauzat un adevărat scandal mediatic după ce a apărut la un eveniment monden îmbrăcată într-o rochie trei sferturi imprimată cu imagini de icoane.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române s-au sesizat, după ce pozele au apărut în presă și au catalogat apariţia ca una total nepotrivită, conform Gândul. Iar dacă apariţia a fost cum a fost, cântăreaţa a fost și mai aspru criticată pe internet pentru atitudinea ei vizavi de acest incident: „Colegilor mei de scenă le-a venit să se închine. Noroc că sunt înaltă şi atunci a fost mult mai uşor ca ei să îşi facă cruce şi să pupe icoana", a declarat într-un interviu pentru Poveştiri adevărate.

Ulterior, cântăreaţa a apărut la televizor împreună cu cea care a creat rochia, Maria Simion, pentru a oferi mai multe explicaţii. Giulia nu a înţeles atitudinea BOR, din moment ce în icoanele de pe rochie apare Maria de Guadalupe, care este o sfântă de la catolici. Creatoare de modă a avut o poziţie mai împăciuitoare, spunând că îi pare rău că s-a ajuns atât de departe și că „nu aş lua în râs simbolurile sfinte. Sunt şi eu ortodoxă, am un copil, nu îmi permit să fac asta". Cu toate acestea, întreaga ei colecţie, din care a fost luată și rochia cu pricina, este plină de simboluri religioase.

Unii dintre comentatori au apreciat că reacţia BOR a fost deplasată, în sensul că Biserica ar trebui să se preocupe de subiectele cu adevărat importante pentru societatea românească, în vreme ce alţii au văzut-o ca o critică bună, având în vedere că mulţi tineri văd în aceste vedete modele după care își fac propria educaţie. Alţii au apreciat că respectul faţă de lucrurile spirituale ar trebuie să fie universal și nicio religie nu ar trebui luată în derâdere, indiferent de convingerile personale.