Bolile cerebrovasculare fac ravagii printre români

43

Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni și de șapte ori mai mulţi români decât americani, potrivit doctorului Dafin Mureșanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii (SSNN).

Printre cauzele acestor boli se află ateroscleroza, hipertensiunea arterială, bolile cardiace, infarctul miocardic, bolile valvulare, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, bolile vaselor mari de sânge, cauze genetice și vârsta înaintată. Bolile degenerative ale creierului presupun pierderea abilităţilor intelectuale și cognitive, afectând până și emoţiile și comportamentul, situaţii care se amplifică odată cu trecerea timpului, notează Mediafax.

Unele din cauzele și factorii care contribuie la bolile cerebrovasculare pot fi modificate, cum ar fi hipertensiunea arterială, care poate fi verificată regulat, iar în cazul în care nu se încadrează în valorile normale, să fie tratată. De asemenea, pentru a nu suferi de aceste boli se recomandă evitarea sedentarismului, tratarea diabetului zaharat și renunţarea la fumat și la consumul de alcool, printre altele.

Potrivit președintelui SSNN, aceste boli ar putea fi prevenite de asemenea, printr-un sistem de sănătate bine finanţat și organizat și printr-o medicină de prevenţie mai accentuată.