Controversatul Hans Kueng, la 85 de ani: "Nu mă agăţ de viaţă"

152

Cunoscut drept o voce controverată a reformei moderne în Biserica Catolică, teologul Hans Kueng a acordat publicaţiei Der Spiegel un interviu cu o tematică surprinzător de personală, reflectându-și totodată agenda teologică.

Teologul își dezvăluie dorinţa de a lupta pentru viaţa lui (tot mai afectată de boala Parkinson și alte semne ale îmbătrânirii), însă rămâne un militant pentru dreptul oamenilor de a-și încheia viaţa demn. În viziunea sa, eutanasia este o astfel de închiere și este una care nu contravine învăţăturii creștine, pentru că Biblia nu se exprimă direct cu privire la aceasta.

El apreciază totodată că Biserica Catolică se află, în prezent, în mijlocul unei reconsiderări a reformelor și că Papa Francisc a introdus o nouă paradigmă în mentalitatea catolică. De asemenea, spune el, credincioșii sunt, în marea lor majoritate, în favoarea reformării Bisericii Catolice.

Interviul este presărat cu întrebări care vizează latura intimă a vieţii lui Kueng – teama lui de moarte, reacţia la decesul unui bun prieten, viaţa sa sentimentală și credinţa sa cu privire la viitorul personal. În faţa întrebărilor indiscrete, Kueng pare să răspundă calm și oarecum detașat atunci când spune că îl interesează mai mult viaţa de apoi decât cea prezentă, că moartea lui Walter Jens l-a deprimat puternic, că, deși are „o parteneră ideală de călătorii", locuiesc în apartamnte diferite, și că nu crede în Iad.

Teologul elveţian Hans Kueng este departe de a fi o persoană favorită la Vatican, deși el însuși declară că niciodată nu s-a opus bisericii ca autoritate. Criticând doctrine precum cele privind infailibilitatea papală, celibatul preoţesc, dar și eutanasia, Kueng și-a atras, în nenumărate rânduri, critici dure și chiar i-a fost retrasă permisiunea de a preda catehismul catolic.