Crăciunul românesc între naşterea lui Iisus şi criza economică

14

Liderii religioşi au transmis mesaje de Crăciun către bisericile pe care le păstoresc. Epistolele pastorale din acest an se referă la semnificaţiile naşterii Fiului lui Dumnezeu, dar surprind şi aspecte sociale ale României aflată în criză.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe români, în Pastorala de Crăciun, să folosească timpul dedicat naşterii lui Christos pentru rugăciune şi pentru a-i ajuta pe cei care sunt „în suferinţă şi sărăcie, singurătate şi neajutorare". Patriarhul Daniel s-a referit şi la semnificaţia şi importanţa evenimentului naşterii lui Christos.

„Taina Întrupării Fiului veşnic al lui Dumnezeu, Care S-a făcut om din iubire nesfârşită faţă de om, este temelia şi inima credinţei creştine. Această sfântă şi mare taină a fost scopul pentru care Dumnezeu a făcut lumea. Ea a fost prezisă şi prevăzută de profeţii Vechiului Testament inspiraţi de Duhul Sfânt, apoi a fost văzută ca realitate istorică şi mărturisită de Apostolii lui Christos", a declarat Patriarhul Daniel.

„Taina coborârii şi apropierii Fiului lui Dumnezeu de noi oamenii ne cheamă să ne ridicăm şi să ne apropiem şi noi de El, să-L întâmpinăm în viaţa noastră", se mai precizează în Pastorala de Crăciun, notează basilica.ro.

Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, vorbeşte în Scrisoarea Pastorală adresată credincioşilor catolici despre semnificaţia sărbătorii naşterii Domnului, dar şi despre realităţile socio-economice cu care se confruntă societatea românească.

„Crăciunul, mai presus de toate, ne vorbeşte despre «copil» şi «şcoală»: copilul Iisus şi şcoala iubirii cereşti", a declarat Ioan Robu. „În ciuda unor gânduri negre, de care nu mai pot să scap – de exemplu situaţia mamelor şi copiilor supuşi unor legi care nu au nimic în comun cu responsabilitatea pentru binele comun al poporului nostru, disperarea celor care părăsesc ţara ca să poată trăi mai bine, plătind preţ mare de umiliri, renunţări şi înstrăinări, uimirea şi umilirea pensionarilor din România că sunt trataţi de autorităţile Statului ca nişte oameni în plus şi atâtea altele care ar mai putea fi amintite (…) mi-am spus că totuşi, ţara noastră mai are resurse de revenire şi de regenerare, cel puţin prin cei care înţeleg ce înseamnă «ajută un copil să meargă la şcoală». Căci acolo stă viitorul nostru: în copil şi în şcoală", conform Agerpres.

Mesajul de Crăciun adresat românilor de regele Mihai I, prin intermediul publicaţiei Adevărul, conţine referiri la nevoia de reforme în educaţie, în economie, în agricultură şi politică. „Toate guvernele europene au acum greutăţi. Criza economică obligă la măsuri impopulare. Totuşi, există multe feluri de a micşora asprimea consecinţelor pentru populaţie. (…) Sper ca anul viitor să aducă respect şi etică în instituţii, simţ al datoriei şi altruism în viaţa publică. Valorile şi competenţa ar trebui să fie criteriile noastre. (…) Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Sărbătoarea Crăciunului a născut dezbateri aprinse în acest an, în ţările vestice. Unele publicaţii au atras atenţia asupra faptului că sărbătoarea Crăciunului şi-a pierdut semnificaţia religioasă. Un sondaj realizat de organizaţia LifeWay Research a arătat că, pentru mulţi americani, Crăciunul înseamnă mai degrabă aşteptarea lui Moş Crăciun, decât naşterea lui Iisus, conform semneletimpului.ro .