Moș Crăciun, bătrânul grăsuţ care împarte cadouri, s-a născut pe baza legendelor Sfântului Nicolae. Candida Moss, profesor de teologie la Universitatea Notre Dame din SUA, este de părere că Moș Crăciun este cel mai dăunător personaj pentru sărbătoarea Crăciunului. În articolul său, publicat în The Daily Beast, comentează lecţiile nocive pe care copii le învaţă cu ocazia Crăciunului.
Conform legendelor, Sfântul Nicolae trăia în sud-vestul Turciei, cândva în secolul IV. Provenea dintr-o familie bogată și ajuta familiile sărace aruncându-le monezi de aur pe geam. Făcea și miracole, unul din ele fiind învierea a trei copii ce au fost omorâţi de un măcelar. Acest miracol l-a pus în poziţia de Sfânt și protector al copiilor.
De-a lungul timpului în jurul acestui personaj s-a creat un mit, conform căruia copii cuminţi primesc cadouri, iar cei răi primesc cărbuni sau beţe.
Autoarea este de părere că acest lucru în sine nu este rău, dar că nu funcţionează așa cum ar trebui. Copii observă de timpuriu cum copii bogaţi, chiar și obraznici, primesc cadouri mai multe și mai scumpe. Astfel, copiii sunt confuzi cu privire la răsplătirea dreaptă și la rostul de a fi cuminte un an întreg. Acest fapt ridică întrebări cu privire la lecţiile pe care vrem să le înveţe copii noștri. Ar trebui să înveţe că viaţa e nedreaptă? Că regulile nu se aplică celor bogaţi?
Moss mai amintește și deserviciul pe care Moș Crăciun îl aduce religiei. Vreme de câţiva ani copii cresc cu credinţa că există un bătrân vesel care le aduce cadouri. În imaginaţia lor sărbătoarea este împărţită între acest moș jovial și pruncul Iisus. Apoi, când adevărul iese la iveală, că Moș Crăciun nu există, copiilor le vine și mai greu să creadă povestea nașterii lui Iisus dintr-o fecioară.
Educând un copil să creadă în Moș Crăciun nu-i construiește deloc încrederea. Adevărul este că [Moș Crăciun] nu este real și nu este drept", concluzionează Candida Moss.