Creștin din China, caută exil în SUA

50

Unul dintre cei mai proeminenţi apărători ai creștinismului în China,Yu Jie, caută exil în SUA, după ce a fost răpit, torturat și ţinut în arest la domiciliu împreună cu soţia și copilul lor, pentru un an de zile, fără a fi formal acuzat de nimic.

Unul dintre cei mai proeminenţi dizidenţi creştini din China, Yu Jie, caută azil în SUA, după ce a fost răpit, torturat și ţinut în arest la domiciliu împreună cu soţia și copilul lor, pentru un an de zile, fără a fi acuzat oficial de nimic.

„Circumstanţele mele s-au înrăutăţit dramatic", le-a spus Yu reporterilor Reuters prin telefon, de undeva de lângă Washington D.C..

Wang Yi, prieten al lui Yu și pastor creștin, a povestit cum Yu a fost târât afară din casă cu un sac pe cap, dezbrăcat și bătut, aparent, de poliţie. Tot anul trecut, nici lui Yu, nici soţiei lui nu le-a fost permis să părăsească casa din Beijing, mai mult decât pentru a merge la magazin.

Creștin de peste 10 ani, Yu, a fost foarte vehement în a denunţa controlul Partidului Comunist Chinez asupra religiei și a criticismului politic. El a scris multe lucrări critice la adresa autorităţilor, ultima fiind o carte care îl are în centru pe premierul Chinei, Wen Jiabao și pentru care a primit ameninţări.

Surse: Reuters, Chicago Tribune