Cum sudează Facebook relaţiile romantice

571

Cuplurile care își trăiesc relaţia și pe Facebook au șanse mari de a rămâne împreună mai mult timp decât cei care preferă să nu își expună viaţa sentimentală pe reţelele de socializare, au observat experţii de la Universitatea din Wisconsin, Madison.

„Lucrurile pe care oamenii le susţin despre ei în mod public au o mare putere de influenţă asupra a ce cred ei despre propria persoană. Acum constatăm că astfel de autoprezentări publice, efectuate pe Facebook, pot influenţa modul în care oamenii se simt în raport cu partenerul de cuplu”, a declarat coordonatoarea studiului, Catalina Toma, profesor asistent de artele comunicării.

Postările pe Facebook din care reiese că două persoane sunt într-o relaţie au crescut gradul de devotament reciproc al acestora. Totodată, aceste acţiuni le-au crescut șansele de a rămâne împreună. Printre tipurile de postări pe Facebook asociate cu trăinicia cuplului s-au numărat: publicarea de fotografii cu partenerul, postarea de mesaje pe peretele acestuia sau actualizarea pe profil a statusului relaţiei.

Motivul acestei asocieri pozitive ar putea fi explicat de angajamentul public luat de parteneri. „Oamenii își declară dragostea, fac jurăminte în faţa prietenilor și a familiei, fac fotografii și își pun verighete. Afirmaţiile făcute online sunt semnificative din punct de vedere psihologic și cred că un motiv important pentru asta este accesibilitatea la o audienţă atât de variată și largă”, a explicat prof. Toma.

Există însă și excepţii în acest sens și se supun dictonului „ce-i prea mult strică”. Datele au arătat că publicarea în exces a mesajelor pe peretele partenerului poate duce la slăbirea angajamentului în relaţie. Acest lucru se întâmplă deoarece postarea pe profilul celuilalt ar putea fi percepută drept „un semnal al posesivităţii și al împărtășirii prea multor informaţii”.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, experţii au urmărit cupluri tinere, folosind aplicaţia „See Friendship”, care afișează toate postările cu vizibilitate publică în care apar doi utilizatori de Facebook și postările pe care și le publică unul celuilalt pe profil. Participanţii au răspuns la o serie de întrebări vizând relaţia lor, inclusiv cât de serios este angajamentul faţă de partener sau sentimentele pe care le poartă pentru acesta. Starea relaţiei lor a fost apoi evaluată după un interval de șase luni.

Studiul a mai făcut o observaţie surprinzătoare cu privire la impactul reţelei Facebook asupra relaţiilor romantice: influenţa negativă asupra relaţilor în cazul în care cei doi au multe contacte în comun în reţeaua de prieteni de pe Facebook. „Credem că a avea prieteni în comun semnalează o reţea socială mai mare, iar această reţea mare ar putea include mai multe alternative pentru un partener romantic”, a explicat prof. Toma.

Anterior, experţii Facebook și cei de la Universitatea Cornell au observat un alt impact al cercului de prieteni al partenerilor, în raport cu riscul de destrămare a cuplului. Ei au pus bazele unui algoritm care măsoară cât de conectaţi pe Facebook sunt prietenii comuni ai celor doi parteneri. Cu cât mai puternică este conexiunea dintre prietenii comuni ai partenerilor dintr-o relaţie, cu atât mai mare este riscul ca aceștia să se despartă. În schimb, șansele de a rămâne împreună sunt mai mari atunci când prietenii comuni sunt mai puţin conectaţi.

Experţii de la Facebook Data Science au descoperit chiar câteva elemente care pot prezice dacă un cuplu va rezista sau se va despărţi. Cel mai important aspect este durata relaţiei. „Circa jumătate dintre relaţiile care au supravieţuit trei luni au multe șanse de a rezista și în următorii patru ani sau mai mult”, susţin autorii. De asemenea, ei au observat că cele mai frecvente despărţiri sunt înregistrate în lunile mai, iunie și iulie.