Credinţa în Dumnezeu poate influenţa tratamentul psihiatric

425

Credinţa în Dumnezeu poate influenţa pozitiv tratamentul împotriva unei tulburări psihice precum depresia sau anxietatea, arată un studiu publicat în Journal of Affective Disorders, citat de New York Times.

O cercetare întreprinsă de o echipă de oameni de știinţă de la McLean Hospital din Belmont, Massachussetts, a evaluat eficienţa tratamentului psihiatric urmat de 159 de bărbaţi și femei, urmărind modul în care eficienţa s-a corelat cu credinţa pe care pacienţii au exprimat-o la începutul studiului. Participanţii au fost implicaţi într-o terapie cognitiv-comportamentală, iar la începutul cercetării au fost invitaţi să spună „în ce măsură cred în Dumnezeu”.

Finalul studiului a relevat că pacienţii care aveau un nivel crescut de încredere în Dumnezeu prezentau și cea mai crescută rată de succes a tratamentului. David H. Rosmarin, unul dintre autorii studiului a explicat această concluzie spunând că, practic, pacienţii credincioși pot beneficia mai bine de pe urma tratamentului.

Dintre cele 56 de procente de participanţi care au exprimat o credinţă puternică în Dumnezeu, 27% aveau și așteptări înalte de la tratament, în timp ce 9% dintre ei aveau așteptări foarte reduse. În schimb, dintre cei 30 de pacienţi care spuneau că nu cred în Dumnezeu (sau în altă putere superioară care să guverneze Universul), doar 2% aveau așteptări mari de la tratament.

„Încrederea ta, că te vei face bine, atitudinea pe care o ai, influenţează modul în care te simţi,” a declarat dr. McCabe directorul Centrului pentru Cercetare și Tratament în domeniul Anxietăţii, de la clinica St Joseph din Ontario. „În terapia cognitiv-comportamentală, cam asta încercăm să schimbăm: credinţele oamenilor, modul în care văd lumea, perspectivele lor.”

Studii anterioare au documentat beneficiile psihice derivate din activitatea religioasă. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul Canadian de Psihiatrie afirmă că există o corelaţie directă și pozitivă între frecventarea bisericii și depresia clinică. Cercetătorii de la Universitatea din Saskatchewan au atras atenţia asupra efectului protector al frecventării bisericii, afirmând că au descoperit o reducere cu 22% a depresiei în rândul celor care merg la biserică cel puţin o dată pe lună, în raport cu cei care nu merg niciodată.

Cei care participă la slujbele religioase au o viziune mai optimistă asupra vieţii şi un moral mai ridicat, arată și un studiu publicat în Journal of Religion and Health. Unul din aspectele luate în considerare de cercetători a fost şi sprijinul spiritual pe care îl oferă preotul credincioşilor care merg la biserică.