Studiu: Religiozitatea crește la nivel mondial, dar scade dramatic în Europa

127

Lumea devine din ce în ce mai religioasă, însă nu şi Europa, care este din ce în ce mai puţin creştină. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat de „Centrul pentru Studiul Creștinismului Global", de la Seminarul Teologic Gordon-Conwell din SUA, unul dintre cele mai importante centre de statistică religioasă din lume.

 

Studiul, intitulat „Creştinismul în context global, 1970-2020", oferă date actualizate în 2013 şi o serie de previziuni până în 2020, conform cărora numărul creştinilor este în creştere, mai ales în Africa şi Asia, în timp ce în Americi situaţia rămâne stabilă. În ceea ce priveşte Europa, aceasta devine din ce în ce mai puţin religioasă și mai puţin creştină, explică site-ul catolic Aleteia.com.

Numărul persoanelor care se declară religioase în lume a crescut de la 82%, în 1970, la 88%, în 2013, şi va ajunge la 90% în 2020, previzionează cercetătorii, adăugând că această creştere e alimentată de căderea imperiului sovietic, de pierderea credibilităţii comunismului şi progresarea religiei în China, pe care regimul nu poate să o stopeze.

Conform previziunilor experţilor de la centrul american, creştinii împreună cu musulmanii vor reprezenta, în anul 2020, 57,2% din populaţia mondială (33,3% creştini şi 23,9% musulmani), o creştere de aproape 10 procente faţă de anul 1970. Astfel, un locuitor al Planetei din trei va fi creştin şi aproape unul din patru va fi musulman, precizează Ortodoxie.com.

În Asia şi Africa, creştinismul se răspândeşte de două ori mai repede decât creşterea populaţiei în general. În America latină însă – contrar concepţiei generale – Biserica Catolică cunoaşte un declin uşor în faţa protestantismului, o tendinţă valabilă şi în cazul persoanelor care nu frecventează nicio biserică. În Europa occidentală, în schimb, numărul acestora din urmă constituie deja majoritatea, iar în 2020 vor reprezenta două treimi din populaţie.

Cercetătorii de la Gordon-Conwell concluzionează că lumea devine mai religioasă, studiul de faţă contrazicând astfel „bombardamentul" mediatic privind secularizarea şi declinul religiei, mass-media confundând Europa occidentală cu lumea.

Religiile avansează şi formele religioase conservatoare le devansează pe cele progresiste, din motive diverse şi complexe, între care unul important este de natură demografică: familiile religioase şi conservatoare au mai mulţi copii. Din 10 copii care se nasc în lume, nouă se nasc în familii religioase, iar şase fie în mediu creştin, fie musulman, în timp ce progresiştii şi laicii au întotdeauna mai puţini copii.