China: Creștinii nu se mai pot închina nici măcar în casele lor

556

„Cum poate China pretinde că permite libertatea religioasă atunci când închinarea cu alţi credincioși în propria casă presupune a risca un raid al poliţiei? Este de neconceput". Această declaraţie a reprezentantului organizaţiei International Christian Concern pentru China a fost făcută în contextul persecuţiilor la care sunt supuși creștinii care se adună în biserici mici, în casele credincioșilor.

Un val recent de atacuri împotriva creștinilor și bisericilor de casă din China evidenţiază obiceiul consecvent al acestei ţări de a-i persecuta pe creștini, chiar cu preţul reputaţiei internaţionale, informează Religion Today.

Astfel, un raport al International Christian Concern, o organizaţie cu sediul la Washington al cărei scop este să îi ajute pe creștinii persecutaţi de pretutindeni, a semnalat mai multe cazuri recente de persecuţie în China. De exemplu, un grup de creștini din orașul Lingao, provincia Hainan, au fost bătuţi atunci când au încercat să împiedice deschiderea unui șantier de construcţii pe un teren unde ar fi trebuit să fie amplasată o biserică creștină. Mai mulţi copii și persoane în vârstă au fost rănite, iar două femei au ajuns în comă ca urmare a represaliilor.

Li Shuangping, un lider de biserică de casă a fost răpit și bătut de către agenţi ai administraţiei publice locale, iar în Zhengzhou, capitala provinciei Henan, vandali necunoscuţi au blocat intrarea în biserica creștină cu tone de moloz și piatră, forţând închiderea bisericii.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât autorităţile locale rămân pasive, indiferente și chiar vinovate de multe ori. În această privinţă, Ryan Morgan, reprezentantul International Christian Concern pentru China, a declarat că „în China, creștinii continuă să se confrunte cu hărţuire, intimidare, agresiune și chiar răpire ordonate de autorităţile locale, care nu par să fie prea îngrijorate de faptul că vor suferi consecinţe pentru acţiunile lor".

Aparent, creștinii sunt liberi să-și exprime credinţa, în anumite regiuni ale ţării, însă imaginea de ansamblu indică o agravare a persecuţiei. Conform raportului anual al ChinaAid, un ONG texan cu profil creștin, numărul incidentelor violente a crescut îngrijorător, fiind cu 131,8% mai multe decât anul trecut. În plus, autorităţile fac presiuni tot mai mari asupra credincioşilor creştini pentru a se înscrie în organizaţii creştine care au aprobarea statului, dar acestea sunt foarte mult controlate de autorităţi. Astfel, un procent estimat de 20 de milioane de creștini fac parte din Mișcarea Three-Self Patriotic, aflată sub control guvernamental, în timp ce majoritatea creștinilor se întrunesc în biserici neînregistrate oficial, în casele oamenilor, și nu în bisericile oficiale recunoscute sau autorizate de stat.

Se estimează că în China locuiesc circa 130 de milioane de creștini, deși statul preferă numărul oficial de 67 de milioane. Unele voci spun chiar că în fiecare zi au loc 10.000 de convertiri la creștinism. Sunt jurnaliști care apreciază că după 60 de ani de persecuţie, creștinismul a devenit cea mai numeroasă religie din China. Aceste modificări de ordin religios pot explica atitudinea agresivă a autorităţilor locale din China confruntate cu fenomenul creșterii fără precedent a creștinismului în Extremul Orient.

Dincolo de aspectul religios al problemei, o abordare mai largă atestă faptul că în China se acţionează în mod repetat în direcţia încălcării drepturilor omului, chiar dacă există riscul de a fi deteriorată imaginea sa pe plan internaţional. Evidenţierea mediatică a acestei situaţii a fost ocazionată de înmânarea Premiului Nobel pentru disidentul chinez Liu Xiaobo, închis pentru 11 ani, din cauză că a redactat un manifest prin care face apel la libertatea de exprimare, conform AFP. Liu, în vârstă de 54 de ani, a primit premiul „pentru lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China", s-a menţionat atunci în motivaţia juriului.