O substanţă chimică din plastic ar putea crește riscul de avort spontan

112

Expunerea la un nivel ridicat de bisphenol-A (BPA), o substanţă chimică regăsită în mai multe produse, precum materialele plastice sau în garniturile conservelor, ar putea crește riscul avortului spontan, arată un studiu american, citat de Associated Press.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Stanford au analizat probe de sânge prelevate de la 115 femei însărcinate în patru sau cinci săptămâni. În funcţie de nivelul de BPA măsurat, participantele au fost împărţite în patru grupe. Gravidele din grupul în care au fost încadrate femeile cu cel mai mare nivel de BPA aveau un risc de 80% de a pierde sarcina în primul trimestru, faţă de cele din primul grup, cu cel mai scăzut nivel al produsului chimic. În total, 68 dintre participante au pierdut sarcina și numai 47 au născut.

Asocierea dintre nivelul crescut de BPA și avortul spontan nu este o dovadă solidă a faptului că expunerea la această substanţă chimică este responsabilă de pierderea sarcinii. Cu toate acestea, dr. Linda Giudice, președintele Societăţii Americane pentru Medicină Reproductivă, susţine că legătura crește „plauzabilitatea biologică" a faptului că BPA ar putea pune în pericol fertilitatea și sănătatea. Cercetătorii atrag atenţia că avortul spontan în cazul femeilor participante la studiu putea fi provocat și de alţi factori care favorizează apariţia problemei, notează Live Science.

Unul dintre cercetători, dr. Ruth Lathi, profesor asistent de obstetrică și ginecologie, a declarat că nu își dorește ca rezultatele să îi îngrijoreze pe viitorii părinţi, subliniind că „o mulţime de femei cu un nivel detectabil (de BPA) aduc pe lume bebeluși sănătoși", citeză Live Science. Pentru cei care vor să își micșoreze însă gradul de expunere la acest produs chimic, experta îi sfătuiește să evite coacerea alimentelor în plastic, să nu lase sticlele de plastic expuse la soare în automobile și să nu consume alimente la conservă.