Studiu: Creștinii nu înţeleg iertarea necondiţionată

820

Iertarea este o idee centrală a creștinismului, care face diferenţa între acesta și alte religii. Creștinii sunt reconciliaţi cu Dumnezeu printr-un act de iertare, făcut posibil prin sacrificiul lui Iisus Christos. Dacă creștinii nu reușesc să primească și să ofere iertare, nu doar relaţiile între ei suferă, ci și caracterul de martor al lui Iisus în faţa lumii.

Un nou studiu realizat de Barna în rândul creștinilor americani practicanţi indică faptul că există ceva probleme la acest capitol. Deși 88% dintre ei admit că știu ce înseamnă iertarea creștină în teorie, se pare că practica lasă de dorit. Astfel, în timp ce o majoritate dintre creștini (76%) spun că au oferit cel puţin o dată iertare necondiţionată cuiva care a păcătuit împotriva lor, doar puţin peste jumătate (55%) își aduc aminte ca cineva să le fi arătat milă în acest sens. Până la 38% dintre creștini spun că nu au primit niciodată o astfel de iertare.

Diferenţa semnificativă între procentul celor care afirmă că au oferit iertare necondiţionată și procentul care recunosc că au primit-o sugerează că există și o diferenţă semnificativă de percepţie între ce înseamnă să oferi și ce înseamnă să primești iertarea. Se pare că destule persoane trăiesc cu impresia că au iertat pe cineva, în timp ce persoanele care ar trebui să se simtă iertate nu simt asta.

Mai mult decât atât, mai bine de 23% dintre creștini, adică unul din patru, admit că există o persoană în viaţa lor pe care nu ar putea niciodată să o ierte. Cercetătorii au și identificat câteva trăsături ale acestui grup. Se pare că din punct de vedere teologic, aceste persoane tind să creadă în mântuirea prin fapte și mai puţin de jumătate cred că mila nu este ceva care le influenţează des comportamentul, prin vorbe sau fapte. Ceea ce nu este deloc puţin lucru, venind din partea unor creștini care ar trebui să pună în practică nenumăratele exemple biblice în acest sens.

În Luca 7:47, Iisus face o legătură directă între cei care au avut parte de milă și iertate fără limite și cei care arată la rândul lor multă dragoste. Similar, și acest studiu sugerează că cei care au primit iertare necondiţionată sunt mult mai predispuși să o ofere la rândul lor. Aproape 9 din 10 persoane care spun că au fost iertaţi au recurs și ei la un gest similar în dreptul altora, comparativ cu doar 64% dintre cei care au putut să ierte fără să fi fost iertaţi la rândul lor.

Pentru unii însă, puterea de a ierta este un miracol în sine. Chiar dacă știm că ar trebui să iertăm persoanele care ne-au greșit, de multe ori ranchiuna ne împiedică să o facem. De cele mai multe ori însă, această ranchiună este de fapt o durere neprocesată care nu dispare doar cu gânduri bune. Câteodată avem nevoie să lucrăm cu noi înșine, înainte de a putea lucra la o relaţie care s-a stricat.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.