Supravieţuirea într-o organizaţie creştină toxică

130

După ce face o trecere în revistă a şase indicatori ai unei organizaţii creştine nesănătoase, editorialistul Ed Setzer consiliază persoanele care îşi pun problema dacă să părăsească sau nu o astfel de organizaţie.

"Te încurajez", scrie el într-un editorial publicat de Christian Post, "să iei în calcul că Dumnezeu ar putea dori ca tu să părăseşti organizaţia. Standardul meu este acesta: dacă rămân aici, îmi va fi afectată relaţia cu Dumnezeu sau cu familia mea?". Editorialisul avertizează că şi în cazul în care cineva simte că poate face faţă circumstanţelor, e important să se gândească dacă şi familia lui/ei poate rezista testului.

"Sună bine să lucrezi într-un loc 'care chiar face ceva care contează' dar dacă ajungi confuz spiritual sau îţi distrugi familia, chiar nu merită preţul," spune Setzer.

Autorul îi sfătuieşte pe cei aflaţi într-o organizaţie creştină funcţională la exterior, dar toxică în interior să se roage, înainte de toate, şi să aşeze viitorul în mâna lui Dumnezeu. Uneori plecarea poate fi benefică, transmite editorialistul.

Mai dificil este însă pentru cei care rămân, spune autorul, înainte de a evidenţia patru atitudini constructive pe care e bine să le aibă cei care decid să rămână într-o organizaţie creştină nesănătoasă:

1. Nu te teme. Recunoaşte că eşti într-o organizaţie nesănătoasă, dar nu deveni un slujitor nesănătos. Şi chiar dacă asta te va face să ieşi în evidenţă sau îţi va atrage critici, nu fi, pentru niciun motiv, laş.

2. Fă ceva care contează. Întreabă-te "ce pot face aici, acum?" şi vei găsi cu siguranţă zone în care intervenţia ta este de dorit. Poate cu simplul fapt de a-i încuraja pe alţii care trăiesc în aceeaşi cultură toxică.

3. Spune adevărul. Nu te teme să spui adevărul cu privire la cultura în care activezi, sau cu privire la conducere. Dacă vorbeşti cu umilinţă poate chiar vei fi auzit, sau poate vei obţine certitudinea că trebuie să pleci.

4. Recunoaşte că Dumnezeu poate avea şi alte motive pentru care să vrea ca tu să îţi păstrezi acea poziţie. Contribuie cu ce poţi mai bine la locul de muncă, dar concentrează-ţi eforturile pe slujire.

Firul roşu al acestor sfaturi este, potrivit lui Setzer, cunoaşterea voii lui Dumnezeu pentru viaţa creştinului.

Niciun articol afișat