Clericii, o cheie a legalizării căsătoriilor homosexuale

196

Legalizarea căsătoriilor homosexuale în cel mai populat stat american, New York, o victorie sonoră a activiștilor pro gay, s-a realizat cu sprijinul unui număr șocant de pastori, preoţi și alţi lideri spirituali.

Numărul liderilor spirituali care au făcut apel la Senatul statului New York a jucat un rol de pivot în trecerea legii căsătoriilor homosexuale, conform unei cercetări a organizaţiei Empire State Pride Agenda.

Există cel puţin 700 de lideri religioși în SUA care susţin căsătoriile homosexuale. Deși organizaţiile și liderii spirituali care se opun căsătoriilor homosexuale sunt mai mulţi ”cu miile”, conform cercetătorilor de la Pew Forum, influenţa clericilor pro-gay este mare pentru că sunt foarte vocali și vin cu argumente de susţinere din interiorul teologiei și practicii creștine.

„Oamenii cred că membrii comunităţii gay și guvernatorul sunt cei care au forţat legea să treacă dar nu este adevărat. Au fost sute de semnături pe petiţii, vă vine să credeţi sau nu, de la pastori și clerici”, a declarat Dr. Michael Forge, un predicator pensionat, pentru Christian Post.

Pe lista susţinătorilor se află nume din bisericile Luterană, Episcopaliană (Anglicană americană), Metodistă, Biserica Unită a lui Christos, Baptistă Americană, Reformată a Americii. Lideri spirituali evrei sunt de asemenea pe această listă. Unii dintre cei de pe listă sunt ei înșiși homosexuali declaraţi precum profesorul Peter J. Gomes, profesor de etică creștină și pastor al Bisericii Memorial a Universităţii Harvard.

Gomes, numit în 1979 de revista Time, unul dintre cei mai influenţi 7 predicatori ai Americii, și nominalizat ca Pastorul Anului în 1998, de organizaţia Religion in American Life, a șocat când s-a declarat homosexual în 1991. În 1996 a publicat best-sellerul The Good Book: Reading the Bible with Mind and Heart, în care prezintă argumente conform cărora Biblia a fost prost înţeleasă și folosită pentru a apăra homofobia, rasismul și sexismul.

Printre argumente liderilor spirituali care susţin căsătoriile homosexuale se numără: egalitatea de șanse pentru homosexuali și heterosexuali, drepturi civile egale (acces la beneficii din sistemul sanitar sau de pensii). Oponenţii căsătoriilor homosexuale consideră că o asemenea practică va redefini radical conceptul de familie (o unire heterosexuală care în cele din urmă duce la nașterea de copii) care oricum suferă serios în ultima vreme din pricina ratei divorţului și a nașterilor în afara căsătoriei. De asemenea, oponenţii se tem că acesta este primul pas către poligamie și alte tipuri de relaţii ilegitime în momentul de faţă.

La nivel religios, taberele se împart astfel: în timp ce catolicii și evanghelicii sunt în mod clar contra, bisericile protestante clasice (din curentul principal) sunt puternic polarizate de subiectele căsătoriilor homosexuale sau al hirotonirii clericilor gay. Catolicii și evanghelicii declară acum că au înţeles nevoia de a deveni mai vocali la nivel naţional. Ei consideră că majoritatea populaţiei nu este de acord cu căsătoriile gay dar această majoritate trebuie activată.

Deși subiectul a apărut încă din anii 1960, lupta dintre taberele pro și anti gay din SUA a căpătat importanţă naţională destul de recent, după anul 2003. Judecând după rolul de model pe care SUA îl au pentru multe din ţările lumii, confruntarea născută în jurul căsătoriilor homosexuale din America este mult mai semnificativă decât cea din Europa și, de aceea, capătă o mai atentă acoperire mediatică globală.

În SUA, până la votul din Senatul statului New York în iunie 2011, 5 state oficiau legal căsătorii între parteneri homosexuali. Fiind cel mai populat stat american, New York are însă o importanţă sporită în balanţa acestui conflict. Ca atare, și atenţia acordată acestui nou episod al controversei a fost pe măsură.

În Europa și în lume, începând din 2001, Olanda, Belgia, Spania, Canada, Africa de Sud și Norvegia au legalizat căsătoriile homosexuale.

(Foto:prweb.com)