Alzheimer: a doua cea mai temută boală, după cancer

137

Boala Alzheimer este a doua cea mai temută boală după cancer printre europeni şi americani, conform unui sondaj ale cărui rezultate au fost prezentate la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei pentru Alzheimer, la Paris.

Este concluzia unui sondaj în care li s-a cerut respondenţilor să identifice bolile de care se tem cel mai mult, dintr-o listă dată care includea cancer şi boli cardiovasculare. Majoritatea participanţilor şi-au exprimat intenţia de a face teste medicale chiar dacă nu au prezentat simptomele specifice bolii Alzheimer, informează christianpost.com.

Sondajul a fost realizat prin telefon de către Harvard School of Public Heath. Au participat 2.678 de adulţi cu vârste de peste 18 ani, din SUA şi Europa.

În prezent, 35 de milioane de persoane suferă de boala Alzheimer la nivel mondial. Se estimează că numărul bolnavilor de Alzheimer va ajunge, până în 2050, la cca. 106 milioane, conform cbn.com.

Peste jumătate dintre cazurile de Alzheimer ar putea să fie prevenite printr-un stil de viaţă sănătos, conform unui studiu realizat de Deborah Barnes, cercetător la San Francisco VA Medical Center şi profesoară de psihiatrie la Universitatea din California. Barnes a analizat datele din numeroase studii realizate în mai multe ţări, studii la care au participat sute de mii de persoane, şi a descoperit că factorii de risc asociaţi cu boala Alzheimer (în 51% din cazuri) sunt fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arterială, obezitatea, depresia, diabetul şi nivelul scăzut de educaţie.

Dr. Barnes a atras atenţia în special asupra importanţei educaţiei. „Educaţia, încă de la o vârstă fragedă, începe să vă realizeze conexiunile neurale", a declarat cercetătoarea, subliniind că lipsa învăţării şi a educaţiei înseamnă o dezvoltare deficitară a creierului.

„Ce este fantastic e că doar câteva schimbări simple ale stilului de viaţă, precum creşterea activităţii fizice şi renunţarea la fumat, ar putea să aibă un impact colosal asupra prevenirii bolii Alzheimer şi asupra altor forme de demenţă, în Statele Unite şi oriunde în lume", a precizat Barnes. Rezultatele studiului său au fost prezentate la conferinţa de la Paris şi au fost publicate în Lancet Neurology.

Formele moştenite ale bolii Alzheimer ar putea să fie detectate cu până la 20 de ani înainte de manifestarea primelor probleme de memorie, au anunţat în cadrul conferinţei de la Paris realizatorii studiului internaţional Dominantly Inherited Alzheimer's Network (DIAN).

Descoperirea timpurie a bolii este o prioritate pentru cercetători care cred că, înainte ca primele simptome să devină vizibile, boala Alzheimer afectează deja creierul atât de serios încât să facă imposibilă sau extrem de dificilă tratarea ei, conform sciencedaily.com.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit, ieri, în cadrul Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei pentru Alzheimer, subliniind că boala Alzheimer este o problemă globală. Conferinţa se încheie astăzi.