Ţările în care președinţii trebuie să aibă o anumită religie

1288

Deși poate părea ciudat, în mod special pentru cei care locuiesc într-o ţară democratică, la ora actuală există în lume 30 de ţări în care șefii de stat sunt obligaţi să aibă o anumită afiliere religioasă.

De la monarhii la republici, mai mult de jumătate dintre ţările de pe listă (17) cer de la șeful statului să fie musulman. În Iordania, de exemplu, moștenitorul la tron trebuie să fie musulman născut din părinţi musulmani. În Tunisia, orice bărbat sau femeie care s-a născut în ţară și care aparţine religiei musulmane poate candida la președinţie. Malaysia, Pakistan și Mauritania restricţionează și ele funcţia la cetăţenii musulmani.

Două ţări, Liban și Andorra, cer ca șefii de stat să aibă o afiliere religioasă creștină. În plus, în Liban există o condiţie și pentru prim-ministru, care trebuie să fie un musulman sunnit, conform studiului Pew Forum.

Alte două ţări, Thailanda și Bhutan, cer ca șefii de stat să fie budiști, iar în Indonezia președintele trebuie să fie adeptul filosofiei pancasila, care stă la baza funcţionării statului indonezian. Cele cinci principii ale acestei filosofii sunt: credinţa într-un Dumnezeu suprem, unic; o societate umană dreaptă și civilizată; unitatea Indoneziei; democraţia, călăuzită de înţelepciunea umanităţii, rezultată în urma deliberării profunde a reprezentanţilor aleși; justiţie socială pentru întregul popor indonezian.

Alte ţări nu impun asemenea condiţii, dar păstrează președinţia strict pentru persoanele laice. În Bolivia, Mexic sau El Salvador, clericii nu au voie să candideze la președinţie, iar în Burma, președintele nu are voie să fie membru al vreunui ordin religios.

Majoritatea ţărilor din lume (85%) permit oricărui cetăţean să candideze, indiferent de afilierea religioasă, însă 30 de ţări impun anumite cerinţe religioase pentru monarhiile constituţionale. Printre acestea se numără Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Danemarca şi Norvegia.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.