Cele cinci minute de sport care îţi pot schimba viaţa

1890

Când vine vorba de sport, există două mari probleme: lipsa de timp și lipsa de chef. Iar pe lângă asta mai intervine și lipsa de convingere că se va schimba ceva cu câteva minute de sport. Cercetătorii vin însă să ne arate că lucrurile chiar sunt atât de simple.

Un studiu recent publicat în Journal of the American College of Cardiology arată că doar 5 minute de jogging pe zi pot avea efecte uimitoare asupra organismului uman, indiferent de ritmul de alergare.

Studiul a durat peste 15 ani și a fost realizat pe un eșantion de 55.000 de adulţi, cu vârste între 18 și 100 de ani. Rezultatele au arătat că cei care făceau jogging aveau un risc cu 30% mai scăzut de moarte prematură și cu 45% mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care nu alergau deloc.

Mai mult decât atât, cei care obișnuiau să alerge și-au adăugat, în medie, trei ani de viaţă comparativ cu ceilalţi. Beneficiile au rămas aceleași indiferent de vârstă, sex, indicele de masă corporală, consumul de băuturi alcoolice sau fumat.

De asemenea, viteza și frecvenţa reprizelor de jogging nu au părut nici ele să alterneze foarte mult rezultatele studiului. Cercetătorii au văzut că și cei care alergau mai puţin de 51 de minute, mai puţin de 10 km, cu o viteză mai mică de 10 km/h, doar o dată sau de două ori pe săptămână, tot au avut un risc mai scăzut de deces decât cei care nu alergau deloc.

D.C. Lee, autorul studiului, spune că cei care aleargă mai puţin de o oră pe săptămână „au aceleași beneficii în ceea ce privește mortalitatea precum cei care aleargă mai mult de trei ore pe săptămână. Nu suntem siguri de ce”, citează CNN.

În schimb, cercetătorii au descoperit că ceea ce contează cel mai mult este consecvenţa. Se pare că participanţii care au făcut sport consecvent, pe o perioadă de șase ani sau mai mult, au înregistrat cele mai multe avantaje.

Acesta nu este singurul studiu recent care indică faptul că nu este nevoie de mult sport pentru un impact pozitiv asupra organismului, dar este cel mai mare studiu care vizează beneficiile în rândul oamenilor obișnuiţi, care nu sunt maratoniști sau atleţi.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.