Cum pot rezolva creştinii problema sărăciei

258

De cele mai multe ori, ajutoarele ocazionale oferite săracilor rămân asemenea unei picături într-un ocean - contează prea puţin. Aceasta se întâmplă deoarece un leu sau doi nu sunt decât rezolvarea efectelor, nu a problemei în sine.

Dar rezolvarea poate să urmeze câteva principii de care creştinii şi biserica pot asculta, astfel încât efortul lor să nu fie zadarnic. Primul dintre acestea este că sărăcia este mai mult decât lipsa bunurilor materiale. Soluţionarea problemei sărăciei trebuie să urmeze mai multe căi: alimentele, apa potabilă, serviciile de sănătate, educaţia, dezvoltarea economică. Aceasta este calea de urmat deoarece oferirea de alimente nu rezolvă şi problemele conexe, precum alcoolismul, inegalitatea socială, abuzurile, violenţa sau alte probleme culturale.

Al doilea principiu este abordarea problemei de către specialişti. Spre exemplu, creştinii pot apela la ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale care au avut acţiuni de succes în acest sens sau pot folosi voluntari dedicaţi, care să dea valoare acţiunilor de ajutorare.

Al treilea principiu este răbdarea, deoarece schimbările nu se vor petrece peste noapte. O comunitate creştină care doreşte să ajute săracii trebuie să fie hotărâtă să ajute pe termen lung şi constant, astfel încât schimbările să fie de efect, explică Richard Stearns, preşedintele World Vision America.