Eroul BAC-ului 2013: Mihai Mocean, elevul cu sindrom Down

582

După ce jumătate dintre elevii români nu au reuşit să ia notă de trecere la BAC, un profesor nu doar că se laudă că elevul său l-a luat, dar declară că elevul „este unul dintre eroii lui". Profesorul se numeşte Emanuel Ungureanu, iar elevul este Mihai Mocean, şi are sindromul Down.

Deşi primul cuvânt l-a rostit la şase ani şi cei mai mulţi copii cu sindrom Down nu termină nici opt clase din cauza retardului mental, Mihai a câştigat până acum multe medalii de aur, argint şi bronz la diferite concursuri la care a participat şi a luat Bacalaureatul cu media 7. În plus, Mihai are o memorie extraordinară: ştie ordinea în liturghii şi toate ceremoniile, Noul Testament şi recită la cerere oricare dintre cei 150 de psalmi. Şi se pare că toate acestea îi vor folosi, deoarece Mihai îşi doreşte să devină preot.

Pentru victoriile de acum, Mihai şi mama sa au răsturnat reguli şi prejudecăţi. Încă de mic, i s-a spus că este un monstru şi că nu va reuşi nimic în viaţă, mărturiseşte mama sa. Cu toate că a întâmpinat dificultăţi la înscrierea la şcoală, pasul cel mai mare a fost atunci când s-a înscris la Liceul Adventist Maranatha din Cluj Napoca. Acolo, profesorii şi colegii l-au îndrăgit imediat şi l-au ajutat.

„Cei de la Maranatha l-au luat fără niciun consiliu profesoral, fără niciun proces verbal, fără nicio condiţie şi clauză. La Maranatha, copiii au avut altă deschidere. […] Cu caietele, la o singură rugăminte, patru dintre ei au vrut să mă ajute. Am luat-o pe prima de pe listă, şi fata asta, cum se încheiau şase ore de curs, caietele le punea în ghiozdan la Mihai, eu făceam xerocopii şi a doua zi le trimiteam înapoi. Asta a fost zi de zi" a relatat Mariana Moceanu, pentru Ziar de Cluj.