De ce se discută despre religie la forumul economic de la Davos?

134

Anul acesta, în afară de problemele economice obişnuite de pe agenda discuţiilor de la Forumul Economic de la Davos, liderii lumii discută şi despre o serie de probleme controversate şi ţinuse secret de zeci de ani, numite „factorii X". Între aceste subiecte se află îmbunătăţirea capacităţilor cognitive, speranţa de viaţă prelungită a oamenilor, întâlnirea formelor de viaţă extraterestră şi religia.

Lista de subiecte a fost realizată în parteneriat cu editorii de la revista ştiinţifică Nature şi cuprinde factorii care au cel mai mare potenţial de a schimba lumea şi politica în următorii zece ani.

În contextul în care religia şi conflictele având la bază teme religioase devin o temă tot mai discutată în spaţiul public, dezbaterile despre Dumnezeu şi religie au devenit obişnuite la Davos. „Religia este mai relevantă acum decât a fost oricând", a declarat rabinul Pinchas Goldschmidt, liderul comunităţii evreieşti din Rusia, pentru Associated Press.

Nu doar că studiile arată o tendinţă de conflict pe baze religioase (în special între islam şi creştinism), dar există şi o puternică influenţă a non-religioşilor în ceea ce priveşte temele publice. În esenţă, dezbaterile de la Davos au subliniat împărţirea lumii între credincioşii devotaţi şi cei care declară că un aparţin niciunei religii, informează Voice of Russia.

Conflictul acesta este evident în cazul interzicerii purtării simbolurilor religioase (paradoxal, chiar şi a cruciuliţei în ţările majoritar creştine!) sau a refuzului de a consilia premarital un cuplu homosexual – ambele cazuri ajunse în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Haga.

Motivul abordării religiei, după cum se arată pe site-ul FEI, este răspunsul lent al instituţiilor religioase faţă de problemel moderne, precum consumul de droguri, homosexualitate şi relaţiile schimbătoare din cadrul familiei. Prin urmare, rezolvarea acestora intră în responsabilitatea marilor puteri seculare ale lumii.

Alte teme de interes: speranţa de viaţă, viaţa extraterestră şi îmbunătăţirea capacităţilor cognitive ale omului

În afară de religie, experţii Forumului Economic Internaţional (FEI) au discutat îmbunătăţirea capacităţilor cognitive ale oamenilor, atât prin medicamente, cât şi prin dispozitive tehnice. Studiile efectuate în laborator au relevat că stimularea electrică directă cu ajutorul unor electrozi poate îmbunătăţi semnificativ memoria. În concluzie, în următorii ani se aşteaptă ca senzorii şi alte dispozitive intra-cerebrale să deschidă calea către noua neurobiologie. Întrebarea care se pune este cea legată de moralitatea acestor proceduri, care vor conduce la o lume împărţită între persoane cu capacităţi normale şi cu capacităţi îmbunătăţite artificial.

În al doilea rând, experţii FEI au abordat şi tema longevităţii oamenilor, în condiţiile tratamentelor medicale paliative pe termen lung, care sunt scumpe. A acoperi costurile asociate bolilor determinate de bătrâneţe reprezintă o problemă, mai ales acum, când speranţa de viaţă a crescut cu 35% în ultima sută de ani.

În al treilea rând, o procupare recent discutată cu uşile deschise este descoperirea vieţii extra-terestre. Acesta este primul an în care liderii internaţionali aflaţi la Forum discută despre asta, dar nu este o premieră în discuţiile la nivel înalt între politicieni şi liderii militari. Experţii FEI speră ca în 10 ani să aibă dovada existenţei altor fiinţe din Univers. În vederea acestor descoperiri, echipa de la FEi sugerează liderilor lumii să se pregătească şi să-şi pregătească şi locuitorii pentru asemenea descoperiri.