Bun venit în Marea Britanie! (nu și pentru români)

99

„Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite." Așa ar putea suna mesajul unei campanii guvernamentale engleze, adresate imigranţilor din Uniunea Europeană.

Guvernul britanic ia în considerare desfășurarea unei campanii publicitare negative în România și Bulgaria, pentru a-i descuraja pe posibilii cetăţeni interesaţi să emigreze în Marea Britanie, după anularea restricţiilor.

Planul guvernamental este unul relativ complex. El include nu doar prezentarea dezavantajelor vieţii în Marea Britanie, ci se va concentra și pe îngreunarea accesului imigranţilor din UE la servicii publice sau deportarea imigranţilor care nu reușesc să se integreze pe piata de muncă în trei luni de la sosirea în ţară.

Această campanie va „corecta impresia potrivit căreia străzile de aici sunt pavate cu aur", a declarat un oficial la sfârşitul săptămânii, scrie ziarul The Guardian. Deocamdată nu se cunosc detalii legate de ce va sublinia campania: defectele britanicilor, sau încurajarea dezvoltării locale a românilor.

Cel mai probabil, al doilea scenariu este mai realist fiindcă, notează The Guardian, „ar fi o ironie dacă Marea Britanie ar opta să îşi strice imaginea". O astfel de imagine ar contrasta puternic cu imaginea de ţară prosperă a programului „Britania este Mare", lansat pentru promovarea Jocurilor Olimpice. În plus, uniii se tem că un astfel de plan ar putea descuraja și investitorii străini, nu doar imigranţii.

Totuși, Financial Times a citat în ediţia sa electronică de duminică un oficial guvernamental care a respins ideea unei asemenea campanii negative. „Trebuie să acţionăm în cadrul legii, însă sunt multe de făcut. Nu există propuneri concrete încă", a declarat acest oficial.

Restricţiile tranzitorii impuse în 2005 românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie ar urma să expire la sfârşitul lunii decembrie 2013.

Un grup de eurosceptici s-a pronunţat în favoarea unei prelungiri a restricţiilor impuse cetăţenilor români și bulgari, sugerând că acestea sunt de preferat, chiar și în contextul unei amplificări a tensiunilor cu Uniunea Europeană.

Deși ministrul britanic de Interne, Theresa May, a sugerat că este imposibilă prelungirea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, politicieni precum deputatul conservator Stewart Jackson au anunţat că vor exercita presiuni asupra Guvernului, dacă acesta nu va lua nicio măsură pentru limitarea imigraţiei.

În seara aceasta BBC va difuza un reportaj despre o categorie aparte de imigranţi: victimele traficului de persoane, care sunt atrase de obicei cu promisiuni privind locuri de muncă, dar după ce ajung aici descoperă că li se cere să muncească în bordeluri. Reporterul Emma Thomas a vizitat România pentru a vedea cum luptă autorităţile române împotriva traficanţilor şi dorind să afle dacă Marea Britanie poate învăţa din experienţa românească în domeniul legislaţiei şi înăspririi pedepselor.