Duhovnicii protestelor — preoţii ucraineni și-au păstorit turmele de pe stradă

160

Protestele din Ucraina au luat sfârșit însă drumul care le stă în faţă ucrainenilor nu este nici pe departe unul ușor.

Zecile de oameni morţi pe străzile Kievului rămân o mărturie despre preţul scump plătit pentru libertate și despre solidaritatea care i-a însufleţit pe protestatari. Presa internaţională a surprins instantanee dramatice, înfăţișând implicarea celor care s-au îngrijit de sufletele demonstranţilor.

Protestele din Ucraina au luat sfârșit însă drumul care le stă în faţă ucrainenilor nu este nici pe departe unul ușor. Zecile de oameni morţi pe străzile Kievului rămân o mărturie despre preţul scump plătiti pentru libertate și despre solidaritatea care i-a însufleţit pe protestatari. Presa internaţională a surprins instantanee dramatice, înfăţișând implicarea celor care s-au îngrijit de sufletele demonstranţilor.

O colecţie impresionantă de fotografii de presă arată faţa spirituală a protestelor care au izbucnit pe 21 noiembrie, în Piaţa Independenţei din Kiev. Preoţii ucraineni ortodocși și catolici au colaborat la un nivel fără precedent pentru a-i sprijini prin prezenţa lor și prin rugăciuni pe protestatari. Spre deosebire de alte demonstraţii prodemocraţie, care au avut loc recent în lume, protestele din Ucraina au caracteristica unică de a fi marcate de rolul jucat de bisericile creștine în modelarea evenimentelor, apreciază analistul Victor Gaetan pentru NC Register.

Mai mult, chiar reprezentanţii religioși au marcat evenimentul ca pe unul care a înregistrat o colaborare fără precedent între ortodocșii și catolicii ucrainieni. Aceasta fiindcă, Pentru mulţi ucrainieni, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cel a cărui respingere a generat protestele, simbolizează calea către o societate mai stabilă și mai puţin coruptă, așa cum explica Serhii Plokhii, profesor de istorie ucrainiană la Universitatea Harvard.

Părintele Mykola Buryadnyk, preot ucrainean care păstorește o biserică catolică din diaspora americană s-a aflat în Piaţa Independenţei la începutul lunii decembrie anul trecut. În mijlocul protestelor, preotul remarca „rolul uriaș” pe care Biserica Greco-Catolică din Ucraina l-a jucat în miezul protestelor, oferind zilnic, la capela din Piaţă, slujbe, posibilitatea spovedirii și consilierii spirituale a protestatarilor.

Scena pe care o descrie Buryadnyk este una marcată de ecumenism. „Biserica Ortodoxă din Kiev este foarte activă, dar și preoţii din Biserica Autocefală și Patriarhia Moscovită, de asemenea. Toţi preoţii slujesc, mai ales prin rugăciuni de noapte. (…) În fiecare noapte, de pe scenă se aude imnul naţional, apoi o rugăciune, citirea Sfintei Scrituri și o altă rugăciune.”

Protestele au unit marile culte ale Ucrainei, care, în decembrie, au emis o declaraţie comună, spunând că „este nevoie de un acord politic pentru a începe să trăim în acord cu Legea Domnului și legea oamenilor, respectând, totodată, drepturile și demnitatea cetăţenilor și menţinând coeziunea socială.”

În toiul violenţelor, preoţii au sfidat poliţia, protejând cetăţenii și oferindu-le ultimele rituri celor uciși în confruntări. Preoţii ucraineni au fost „o legătură cu independenţa istorică a Ucrainei, cea de dinainte ca Revoluţia Rusă să conducă la ocupaţia sovietică ce a durat până în 1991, dar care încă plutește în aer ca un nor greu”, aprecia Perry Chiaramonte pentru FoxNews.

Chiar dacă nu și-au asumat un rol de conducere în sine, preoţii sunt respectaţi în comunitate, susţie și Roksolana Stojko-Lozynskyj, pentru aceeași sursă. „Sunt ca păstorii care își păzesc turma.”