Îndemn ecumenic din partea Angelei Merkel pentru catolici şi protestanţi

503

Cancelarul german Angela Merkel doreşte ca protestanţii şi catolicii să încerce să pună accentul pe asemănările dintre cele două biserici, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la reforma lui Martin Luther, care a dus la apariţia protestantismului.

Însă a aduce la aceeaşi masă pe reprezentanţii celor două grupări şi a-i ajuta să fie de acord cu privire la Scriptură, botez şi ecumenism nu este o misiune uşoară.

Pe de o parte, creştinii catolici văd în schisma provocată în 1517 de publicarea celor 95 de teze ale lui Martin Luther „o tragedie, pe care nu o pot sărbători cu bucurie", potrivit episcopului catolic Gerhard Feige, oficial de top care se ocupă de relaţia cu protestanţii. 

Pe de altă parte, Thies Gundlach, vicepreşedintele Bisericii Evanghelice din Germania, pledează pentru „o prietenie frumoasă" cu catolicii, cu ocazia evenimentelor aniversare ce vor fi organizate în 2017.

În pregătirea aniversării de cinci secole, reprezentanţi ai bisericilor catolică şi evanghelică din Germania au în plan să scrie o carte despre creştinism, ce urmează să fie publicată în 2013, şi să ţină o conferinţă împreună, în 2015. De asemenea, Nikolaus Schneider – preşedintele Bisericii Evanghelice – a declarat că în 2017 urmează să aibă loc o slujbă de reconciliere, care să recunoască, în faţa lui Dumnezeu, suferinţele pe care cele două biserici le-au provocat una alteia, informează Christian Post.