Primul medicament genic va apărea în Europa anul viitor

128

Compania farmaceutică olandeză uniQure a anunţat luni, că va lansa pe piaţă, în vara anului 2013, primul medicament genic aprobat în Europa, susţinând, totodată, că se aşteaptă la o dezvoltare importantă a acestui tip de tratament în viitor.

Terapia genică a apărut la sfârşitul anilor '90 şi constă în inserarea în genom a unei copii normale a genei care lipseşte. Până în prezent, cercetările nu au avut prea mare succes, deoarece tratamentele au declanşat uneori reacţii neaşteptate din partea sistemului imunitar.

Medicamentul care se numeşte Glybera este destinat tratării deficitului de lipoproteine lipaza (LPLD), o boală rară a metabolismului. De asemenea, firma olandeză susţine că lucrează în prezent la o serie de medicamente genice pentru a vindeca hemofilia de tipul B şi maladia Parkinson.

Primele vânzări ale medicamentului Glybera sunt aşteptate pentru vara anului 2013, la 10 ani după ce China a creat şi aprobat comercializarea unui medicament de acest tip, pentru a lupta contra mai multor tipuri de cancer.