Barna: Circa 58% dintre părinţii creștini practicanţi își aleg biserica gândindu-se la copii

118

Aproape 6 din 10 părinţi creștini practicanţi spun că programele pentru copii pe care le oferă biserica au constituit principalul motiv pentru care au hotărât să o frecventeze în detrimentul alteia, arată un studiu recent publicat de Barna Group.

„[Copiii] sunt o parte foarte importantă a deciziei familiei privind alegerea unui loc de închinare”, se arată în analiza Barna pe marginea studiului publicat de grupul american de statistică. „Acest lucru sugerează că, pentru ca bisericile să atragă și să păstreze ca membrii puternici familiile, programele dedicate special copiilor trebuie să fie o parte-cheie a slujirii faţă de întreaga familie.”

Studiul s-a bazat pe un eșantion de 508 părinţi creștini care frecventează biserica cel puţin o dată pe lună și care „sunt în acord puternic” cu patru criterii specifice ale creștinismului (credinţa în inspiraţia Bibliei, în moartea și învierea răscumpărătoare a lui Hristos, consacrarea personală și dorinţa de a le transmite copiilor propria credinţă). Barna etichetează acest segment de creștini drept „foarte implicaţi”. Părinţii din sondaj au cel puţin un copil cu vârsta între 6 și 12 ani.

Cincizeci și opt la sută dintre creștinii foarte implicaţi spun că programele dedicate copiilor sunt „motivul principal” pentru alegerea bisericii lor. (Douăzeci și doi la sută sunt puternic de acord cu afirmaţia, iar 36% sunt oarecum de acord.)

Între timp, studiul a constatat că 64 la sută dintre creștinii foarte implicaţi care sunt căsătoriţi participă la biserică în fiecare săptămână. În schimb, doar 51 la sută dintre părinţii singuri merg săptămânal la biserică.

„Pentru unii dintre ei, munca de peste săptămână și provocările de a crește de unul singur un copil înseamnă mai puţin timp și mai puţină energie, chiar și pentru o activitate de familie care este foarte importantă pentru ei, cum ar fi participarea la biserică”, spun cei de la Barna. „Pentru alţii, poate fi o problemă logistică ce are legătură cu gestionarea custodiei în weekend.”

Barna a mai descoperit că acei copii care sunt foarte activi la biserică „tind să citească din Biblie și în afara bisericii” sau să participe „și la alte activităţi la biserică, în afara slujbei de duminică” și să se roage împreună ca familie. De asemenea, aceștia sunt de aproximativ „două ori mai predispuși să se implice în activităţi misionare și de voluntariat”.